Oppositio haukkui hallituksen rakennepaketin ja taloustoimet

Oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset ovat nuijineet hallituksen rakennepakettia budjettiesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa.

Perussuomalaisten ryhmäpuhujan Jari Lindströmin mukaan paperi lepää täysin työmarkkinajärjestöjen eläkepäätöksen sekä kunta-ja sote-uudistusten varassa.

– Hyvä kun sentään yritätte siellä hallituksessa, mutta pelkään pahoin, ettei tällä kovin kummoista parannusta kestävyysvajeeseen saada.

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas syyttää puolestaan, että hallituksen rakennepaketti on käytännössä uusi leikkauslista.

– Se on myös osoittautumassa ilmasta puhalletuksi paketiksi. Paljon on sysätty kuntien, työmarkkinajärjestöjen ja seuraavan hallituksen murheiksi.

Oppositiopuolueet vastustavat kotihoidontuen jakamista molempien vanhempien kesken. Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mielestä oppositiopuolueet ovat jumittuneet nykytilaan. Sarkomaan mukaan opposition taktiikkana on pilkkoa hallituksen toimet osiin ja nostaa rähäkkä yksityiskohdista.

Juha Sipiläkin toteaa "tosiasiana", että isillä nyt vain on suuremmat palkat, eivätkä he tästä syystä voi osallistua lasten kotona hoitamiseen samoin kuin äidit, Sarkomaa ihmettelee.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan hallitus kulkee keskitietä, jossa pidetään kiinni velkasuhteen taittamisesta, mutta ei pahenneta omilla toimilla taantumaa. Hallituksen toimissa on kyse hyvinvointivaltion turvaamisesta.

– Nälkämaan laulua lainatakseni: Meidän on uudestaan luotava tämä maa.

Urpilainen vetoaa poliittisiin päättäjiin yhteistyön puolesta, koska Suomi tarvitsee selkeää suuntaa sekä työllisyyttä ja kasvua lisäävää politiikkaa.

– On aika avata silmät, on aika kääriä hihat. Suomi tarvitsee työtä ja sitä me näillä ratkaisuilla tarjoamme.

Ensi vuoden budjettiesitys on suuruudeltaan 53,9 miljardia euroa. Lainaa joudutaan ottamaan lähes seitsemän miljardia. Suomen velan määrä on nousemassa lähes 100 miljardiin.

Lue myös:

    Uusimmat