Mainos

Oppositio hallituksen palaverista: "Suomi tappiin asti verotettu"

Oppositiopuolueista keskusta odottaa mielenkiinnolla tämänpäiväistä talouskeskustelua hallituksen kanssa.  

– Odotamme mielenkiinnolla, mikä on hallituksen kanta kuntauudistukseen, työuriin ja sote-uudistuksiin ja kuinka hallitus näkee tämänhetkisen taloustilanteen, Keskustan kansanedustaja Mika Lintilä totesi Huomenta Suomessa aamulla.

– Pääministeri on kutsunut keskustelemaan kolmesta miljardista eurosta eli hallitusohjelmaan kirjatusta velan taittamisesta. Hallituksella on 126 kansanedustajaa, joten se voi tehdä päätöksiä hallituskaudellaan. Ongelma on se 7,5 miljardia, mitä me valkaannmme joka vuosi, nyt pitäisi päättää siitä, millä tämä velkaantuminen lopetetaan, Lintilä sanoi.

Suomi ottaa lisää velkaa 7-8 miljardia tänä vuonna ja velkasumma nousee sataan miljardiin. Ensi vuonna velkaa on jo 64 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lintilä mukaan Suomi alkaa olla "tappiin asti verotettu maa", koska kokonaisveroaste on 45,5. Hänen mukaansa edessä on leikkauksia ja sopeuttamista sekä ns. rakenteellisia uudistuksia mm. eläkeiän nostoa.

– Keskustalta on mennyt luotto työmarkkinaosapuoliin eläkeiän nostamiskeskustelussa. Hallituksen pitäisi viedä sitä ryhdikkäästi eteenpän. Kun saadaan rakenteellisia uudistuksia tehtyä, leikkauksia tarvitaan vähemmän.

"Suuret ongelmat vaativat yhteistyötä"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Lintilälle, että Suomen talouden suuret ongelmat vaativat yhteistyötä yli vaalikausien.

– Hallitus pystyy tekemään päätöksiä, joita on tehty jo melkein viidellä miljardilla eurolla. Mutta kun talouskasvu ei ole lähtenyt liikkeelle ja lisäksi meillä on pidempi kestävyysvaje, siihen tarvitaan pidemmän ajan päätöksiä ja siihen toivoimme oppositiota mukaan keskustelemaan, Orpo kertoi Huomenta Suomessa.

Orpokin oli sitä mieltä, että verotuksen polku alkaa olla loppuun käyty, mutta:

– Veronkorotus haittaa työllisyyttä, mutta jostakin lisää tuloja pitää kerätä, Orpo muistutti.

Palaveri iltapäivällä

Hallituksen ja opposition keskustelutilaisuus alkaa tänään kello 14.

Perussuomalaisia edustaa puheenjohtaja Timo Soini ja keskustaa varapuheenjohtaja Annika Saarikko puheenjohtaja Juha Sipilän ollessa sairauslomalla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.