Mainos

Oppositio etsii yhteistä linjaa vaalikamppailuun

Oppositiopuolueet keskusta, kristilliset ja nuorsuomalaiset etsivät yhteistä linjaa ensi vuoden maaliskuun eduskuntavaalikamppailuun. Tänään eduskunnassa pidetyssä seminaarissa keskusteltiin työelämän, verotuksen ja sosiaaliturvan uudistamisesta.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho perusteli kolmen oppositiopuolueen vuoropuhelua sillä, että ne haluavat yhdessä luoda pohjaa ulospääsylle suurtyöttömyyden, velkaantuvan valtiontalouden ja kireän tuloverotuksen noidankehästä yhteiskunnallisten uudistusten kautta. Keskustan lääke on työreformi. Se merkitsee Ahon mukaan keinoja, joilla työn hinta ja sen teettämisestä aiheutuvat kustannukset saadaan kohtaamaan toisensa. Nyt Ahon mukaan työntekijän toive palkasta on usein korkeampi kuin työnantaja voi maksaa mm. erilaisten sivukulujen vuoksi. Ahon mielestä rakenteellisia uudistuksia tarvitaan, koska valtion menojen leikkauslinjaa ei voida jatkaa. Hänen mukaansa tutkijat, virkamiehet, etujärjestöt ja yksittäiset poliitikot ovat jo ahnaasti liikkeellä uusien leikkauslistojen kanssa, mutta se on vanhaa politiikkaa.

Kristillisten puheenjohtaja Bjarne Kallis pohti sosiaaliturvan luonnetta. Hänen mielestään se on kilpailukyvyn kannalta periaatteessa etu, mutta voi kääntyä haitaksi, jos se kehittyy liian kalliiksi. Kalliksen mielestä sosiaaliturva voi aktivoida, jollei se ole liian laaja ja liian helposti saatavissa. Se edistää turvallisuutta, mutta liian laajana ja helposti saatavana sitä voidaan myös käyttää väärin. Siksi hänen mielestään on siirryttävä yksinkertaisempaan ja läpinäkyvämpään järjestelmään.

Nuorsuomalaisten puheenjohtaja Risto E. J. Penttilä piti ongelmana veroastetta. Hänen mielestään seuraavan hallituksen olisi otettava tavoitteekseen veroasteen pudottaminen kahdella prosenttiyksiköllä vuodessa eli vaalikauden aikana 40 prosenttiin. Lähtökohtana Penttilä pitäisi pienten alle 4000 markan kuukausitulojen verottomuutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.