Mainos

Oppositio eteni Libanonin kunnallisvaaleissa

Oppositioryhmät ovat menestyneet Libanonin ensimmäisissä kunnallisvaaleissa 35 vuoteen, selviää maanantaina julkaistuista alustavista virallisista tuloksista.

Sisäministeri Michel al-Murrin mukaan Shiamuslimien Hizbollah -liike ja oikeistolainen kristittyjen puolue menestyivät Beirutin ympäristössä, missä vaalit alkoivat sunnuntaina. Vaaleja järjestetään neljänä peräkkäisenä sunnuntaina. Murr kuvaili maanantaina lehdistötilaisuudessa vaaleja vapaiksi ja demokraattisiksi ja sanoi, ettei hallitus sekaantunut äänestämiseen. Äänestysprosentti nousi sisäministerin mukaan 70:neen. Beirutilaisten sanomalehtien mielestä äänestysprosentti osoittaa kansalaisten luottamusta demokratiaan.

Vaaleissa tavoiteltiin poliittista tasapainoa kristittyjen ja muslimien välillä, mutta tarkkailijoiden mukaan vaalit saattavatkin lisätä poliittisia jännitteitä eri ryhmien välillä. Maa toipuu yhä 15 vuotta kestäneestä sisällissodasta, joka päättyi 1990. Syyrialaismielinen hallitus on pyrkinyt estämään uskonnollisten ristiriitojen kärjistymistä vaalilistoilla, joihin on sisällytetty myös kristittyjä.

Viimeksi kunnallisvaalit järjestettiin vuonna 1963. Vaaleja pidetään eräänlaisena testinä siitä, onko muslimeilla ja Syyrian vastaisella kristittyjen oppositiolla mahdollisuuksia selvitä hyvin kolmen syyrialaismielisen johtajan maassa. Pääministeri Hariri, presidentti Elias Hrawi ja parlamentin puhemies Nabih Berri luetaan syyrialaismielisiksi. Syyrialla on Libanonissa 35 000 sotilasta. Haririn hallitusta on arvosteltu siitä, että se on myöntänyt valtavasti varoja Beirutin keskustan jälleenrakentamiseen sodan jälkeen. Arvostelijoiden mukaan kaupunkien köyhemmät alueet ja maaseutu on jätetty liian vähälle.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.