Mainos

Oppositio ei tee välikysymystä

Hallitus välttyy välikysymykseltä Irak-jupakassa.

Oppositio ei tee välikysymystä hallitukselle Irak-vuotojen takia. Oppositiopuolueet päättivät asiasta yhteisessä kokouksessaan hetki sitten.

Ensi komenteissaan oppositiopuolueet olivat yleisesti sitä mieltä ettei pääministeri Anneli Jäätteenmäen ilmoitus riitä vaan pikemminkin herättää uusia kysymyksiä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoi eduskunnan Irak-keskustelussa, että Jäätteenmäen selvitys ei ole riittävä eikä tyydyttävä.

Backmanin mukaan Jäätteenmäen kuvaus tapahtuneesta ei vastaa lainkaan sosiaalidemokraattien käsityksiä siitä, mitä tapahtui. Backman piti erityisen vakavana sitä, että Jäätteenmäki oppositiojohtajana käytti hyväksi presidentin avustajan kautta saatuja salaisia tietoja.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä vaatii koko totuuden selvittämistä. Hänen mielestään ei riitä, että pääministeri myöntää tai kiistää saaneensä asiakirjoja.

Itälä perää Jäätteenmäeltä selvitystä siitä, kuinka salaisten asiakirjojen sisältämät tiedot päätyivät tiedotusvälineille.

Itälä pitää Irak-asiakirjojen sisältämien tietojen käyttämistä vaaliaseena vakavana asiana, joka oli tietoinen teko. Itälä paheksuu sitä, että Jäätteenmäki käytti hyväkseen "rikoksella hankittuja tietoja omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä".

Vihreiden Osmo Soininvaara esitti keskusteluissa välikysymystä Irak-asian tiimoilta, jota siis ei kuitenkaan esitettä. Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes vaati Jäätteenmäen selvittävän asiaa eduskunnan perustuslakivaliokunnalle.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiisti eduskunnan Irak-keskustelussa, että eduskuntavaalien alla jotkin esiin tulleet tiedot olisivat johtaneet muutoksiin edellisen hallituksen Irak-politiikassa. Tuomioja vastasi Jäätteenmäelle joka puolusti vaalien alla aloittamaansa Irak-keskustelua ja oli sitä mieltä, että käyty keskustelu oli saanut hallituksen täsmentämään omaa Irak-politiikkaansa 7. maaliskuuta.

(MTV3)

Katso pääministeri Anneli Jäätteenmäen ilmoitus eduskunnalle (Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)

Pääministerin ilmoituksesta ei selvinnyt mitään uutta, eikä pääministeri myöskään myöntänyt tehneensä yhtäkään virhettä, arvioi valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka. Tästä syystä Tarkka uskoo, että Irak-juttu jatkuu kiihtyvällä tahdilla.

Katso tohtori Jukka Tarkan kommentit (Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)


Päähallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Jouni Backman (SDP) ja Timo Kalli (kesk) kiistävät, että Suomessa olisi meneillään hallituskriisi. Vallitseva poliittinen kriisi henkilöityy heidän mielestään pääministeri Jäätteenmäkeen.

Kokoomuksen kansanedustajan ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan on mahdollista, että pääministeri joutuu joutuu perustuslakivaliokunnan kuultavaksi.

(Huomenta Suomi 18.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.