Mainos

Oppositio boikotoi Nigerian vaaleja

Oppositiopuolueet ovat boikotoineet laajalti Nigerian tämänpäiväisiä vaaleja, joissa valittiin maan 36 osavaltion parlamentit. Oppositio syyttää hallitsevaa presidenttiä vaalivilpistä.

Boikotti oli vastalause väitetylle vaalivilpille muun muassa huhtikuun presidentinvaaleissa, jotka presidentti Olusegun Obasanjo voitti ylivoimaisesti.

Vaalihuoneistot olivat silminnäkijöiden mukaan tyhjillään suurissa kaupungeissa, varsinkin Kaakkois-Nigeriassa. Siellä väkivalta ja opposition vastalauseet häiritsivät pahasti huhtikuun 19. päivän vaaleja, joissa valittiin presidentin lisäksi osavaltioiden kuvernöörit. Obasanjon kansandemokraattinen puolue (PDP) voitti myös kuvernöörinvaalit ja sai 24 paikkaa 36:sta.

Hiljaista oli tänään myös äänestyspaikoilla Josin kaupungissa Keski-Nigeriassa, jossa PDP ja oppositiossa oleva Nigerian kansanpuolue (ANPP) ovat aiemmin kilpailleet tiukasti äänistä. -Me päätimme boikotoida vaaleja, koska PDP on syyllistynyt vilppiin ja väärentänyt avoimesti tuloksia aiemmissa vaaleissa, sanoi erään talon edessä istuskeleva mies.

Myös EU:n vaalitarkkailijat ovat yhtyneet syytöksiin vakavasta vaalivilpistä. Obasanjolle hävinnyt presidenttiehdokas Dikko Yusufu valitti eilen erityiselle vaalituomioistuimelle estääkseen Obasanjoa vannomasta virkavalaansa toiselle kaudelle 29. toukokuuta.

Myös Obasanjon päähaastaja presidentinvaaleissa, ANPP:n Muhammadu Buhari vannoi, että Obasanjon jatkaminen estetään yhteisvoimin.

Yli 120 miljoonan asukkaan Nigeriassa, Afrikan runsasväkisimmässä maassa, järjestettiin PDP:lle voittoisat parlamenttivaalit 12. huhtikuuta ja presidentin- sekä kuvernöörinvaalit 19. huhtikuuta ensimmäistä kertaa vuoden 1983 jälkeen. Nigeriassa on 60 miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää.

Yhdysvallat onnitteli vasta eilen huhtikuiset presidentinvaalit voittanutta Olusegun Obasanjoa tämän uudelleenvalinnasta. Yhdysvallat kuitenkin ilmaisi huolensa tiedoista, joiden mukaan vaaleihin liittyisi epäselvyyksiä ja vilppiä.

Myös Nigerian aikaisempiin vaaleihin on liittynyt paljon väkivaltaisuuksia. Nigerian poliisi pidätti eilen keskeisen oppositiojohtajan, joka poliisin mukaan kiihotti tukijoitaan väkivaltaisuuksiin myös tämänpäiväisissä vaaleissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.