Mainos

Oppositio arvosteli hallituksen työllistämistoimia

Oppositio moitti hallitusta tänään eduskunnassa alkaneessa budjettikeskustelussa epäonnistumisesta työllisyystavoitteissa. Keskusta arveli, ettei hallitus tosissaan edes tavoittele työttömyyden puolittamista.

Opposition näkemyksen mukaan aidon työllistämisen sijasta hallitus tyytyy vain tilastojen kaunisteluun. Suomessa on kuitenkin nyt työttömiä yli 60 0000 eli neljännes työvoimasta, kun mukaan lasketaan työttömyyseläkeläiset ja työvoimapoliittisten toimien piirissä olevat henkilöt.

Hallituksen esittämät verohelpotukset eivät vakuuta oppositiota, joka muistutti verotuksen olevan aiempaa kireämpää sekä tänä että ensi vuonna.

Oppositiolla oli myös omat esityksensä veronkevennysten suuntaamisesta, jotta ne edesauttaisivat työllisyyden kohenemista. Keskusta alentaisi pienituloisten verotusta ja kristilliset antaisivat työnantajille mahdollisuuden joko työllistää tai maksaa työttömyysvakuutusmaksua.

Budjettikeskustelussa vaadittiin lisäksi hallitukselta tietoa Euroopan talous- ja rahaliiton vaikutuksesta esimerkiksi työllisyyteen, aluekehitykseen ja palkkojen joustoon. Keskustan mielestä hallituksen tulee antaa eduskunnalle Emu-selonteko ennen lokakuun EU-vaaleja ja ennen markan mahdollista ERM-kytkentää.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa arveltiin budjetin veronkevennysten suosivan hyvätuloisia. Toisaalta budjetissa on monia etuuksien leikkauksia, jotka lisäävät toimeentuloeroja ja jakavat kansaa kahtia.

Vain sota pahempi kuin työttömyys

Kristillisen liiton puheenjohtaja Bjarne Kallis uskoi vain sodan olevan työttömyyttä pahempi ilmiö. Sen vuoksi oli hänen mukaansa yllätys, että hallitus ilmeisesti pitää työttömyyttä pienempänä pahana kuin korkeaa tuloveroa.

Kristillinen liitto ottaisi aikalisän Emu-hankkeessa. Se synnyttäisi liikehdintää korko- ja valuuttamarkkinoilla, mutta saattaisi Kalliksen mielestä säästää meidät vielä suuremmilta vahingoilta.

Vasemmistoryhmän Esko-Juhani Tennilä oli laskenut, kuinka monella rivillä valtiovarainministeri Niinistö käsitteli työttömyyttä ja veronkevennyksiä budjetin esittelypuheenvuorossaan viikko sitten. Sen perusteella Tennilä päätteli, että veronkevennykset ovat kokoomukselle yli kuusi kertaa tärkeämpi asia kuin työttömyyden vähentäminen.

Nuorsuomalaisten Jukka Tarkka uskoi hallituksen olevan entisten oppien vanki työllisyyspolitiikassa. Hallitus yrittää hänen mielestään istuttaa väkisin työttömiksi joutuneita ihmisiä takaisin niihin tehtäviin, jotka rakennemuutos on tuhonnut heidän altaan.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka ihmetteli "poliittisen ääripäähallituksen" yksimielisyyttä talouspolitiikasta, joka Vistbackan näkemyksen mukaan pitää jättityöttömyyden sietämättömällä tasolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.