Mainos

Oppivelvollisuusikää nostetaan vuodella

Hallitus päättää oppivelvollisuusiän nostosta vielä tämän kuun aikana.

Vuosi toisen asteen opintoja on tulossa pakolliseksi kaikille. Päätös on osa hallituksen syksyllä sopimaa rakennepakettia, jossa päätavoitteena on pidentää työuria.

- Tavoitteena on saada koko ikäluokka kiinnittymään toisen asteen koulutukseen. Tutkimusten mukaan kouluttautumattoman miehen työura on 10 vuotta lyhyempi kuin koulutettujen. Naisilla ero on kuusi vuotta, perustelee Opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Ristiriitainen hanke

Oppivelvollisuuden ulottaminen toisen asteen opintoihin on synnyttänyt ristiriitaisia mielipiteitä.

Koulumaailmassa, etenkin Lukiolaisten liitossa, ei  uskota, että sillä saataisiin pidennettyä työuria.

Jos uudistus tehdään, se saattaa synnyttää 100 miljoonan euron lisäkulut ilmaisine koulukirjoineen ja matkakustannuksineen.

Lukiolaiset pelkäävät, että kunnat nipistävät rahat muista koulumenoistaan. 

- Jos tällainen miljoonien lisäpotti on löytynyt, niin se kannattaisi kohdentaa mieluummin opintojen ohjaukseen ja koulutuksen sisältöihin. Jo nyt toisen asteen keskeyttämismäärät ovat huikeita, etenkin ammatillisella puolella - ei yksi pakollinen vuosi tilannetta muuta, pohtii Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Tulossa poliittinen kädenvääntö

Aika päätöksen nuijimiseen alkaa käydä vähiin. Kaikki puolueet ovat yksimielisiä koulutuksen tarpeellisuudesta. Siitä, pitääkö toimet kohdistaa koko ikäluokkaan, on eriäviä kantoja.

Ainakin SDP kannattanee koko ikäluokkaan kohdistuvia toimia. Kokoomuslaiset olisivat valmiita kohdentamaan toimet vain niihin noin viiteen tuhanteen nuoreen, jotka vuosittain päättävät opintiensä ysiluokkaan.

Päätöksenteon loppumetreillä saattaa tulla vielä poliittista keskustelua siitä, koskeeko oppivelvollisuusiän nosto kaikkia nuoria vai ainoastaan osaa.

Opetusministeri Krista Kiuru oli MTV Uutisten tavoitellessa matkoilla eikä vielä kommentoinut asiaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.