Oppivelvollisuusiän nostoon varatut rahat koko ikäluokalle

Oppivelvollisuusiän nostoon varattua 15:tä miljoonaa euroa ei kohdenneta erikseen millekään ryhmälle, sanoo opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Hänen mukaansa varat on kohdennettu yhteisesti koko ikäluokalle, jolloin niistä hyötyy jokainen toisen asteen aloittava tai valmentavaan ja valmistavaan opetukseen osallistuva opiskelija.

Kiuru kuitenkin korostaa, että uudistuksesta on hyötyä erityisesti niille nuorille, jotka muuten jäisivät peruskoulun jälkeen ilman koulutuspaikkaa.  

Suurin osa summasta menee uusien oppimateriaalien hankkimiseen lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen sekä niihin valmistavaan opetukseen. Loput rahoista käytetään koulumatkakustannuksiin ja opinto-ohjauksen tukemiseen.  

Kuntaliitto ja OAJ ovat kritisoineet oppivelvollisuusiän nostoon varattujen rahojen riittävyyttä. Kiuru pitää kuitenkin 15:tä miljoonaa riittävänä summana. Kuntaliiton laskelmat ovat hänen mukaansa ylimitoitettuja ja epärealistisia, eivätkä vastaa yksityiskohdiltaan lausunnolla ollutta hallituksen esitysluonnosta.  

Kiuru ei ota kantaa siihen, mistä karsitaan, jos summa ei jostain syystä riitä arvioitujen kustannusten kattamiseen. Hänen mukaansa laskelmat ovat sellaiset, että oppivelvollisuutta voidaan pidentää esitetyllä tavalla.  

Lue myös:

    Uusimmat