Oppivelvollisuus voi kestää tulevaisuudessa 18-vuotiaaksi asti

Opetusministeri Jukka Gustafsson olisi valmis nostamaan oppivelvollisuuden ikärajaa.

Ajoittain keskusteluun on noussut kymppiluokan pakollisuus niille, jotka eivät saa peruskoulun jälkeen työtä tai opiskelupaikkaa. Opetusministeri vetäisi pakollisuuden vieläkin pidemmälle.

Gustafsson velvoittaisi kuntia järjestämään toisen asteen koulutusta nuorille peräti 18 ikävuoteen asti.

- Näkisin hyvänä, että kävisimme keskustelua siitä, että pitäisikö kaikille nuorille taata jatko-opintomahdollisuus joko lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Silloinhan se käytännössä tarkoittaisi sitä, että he olisivat koulutuksen ja oppivelvollisuuden piirissä 18 ikävuoteen asti

Opinto-ohjaaja Mikko Siippainen Kaukajärven koulusta toteaa, että pakottaminen on huonompi vaihtoehto kuin pyrkimys oman motivaation löytymiseen.

- Jos kouluihin pakotetaan, niin se on aikamoinen taakka sekä nuorelle että järjestävälle taholle, toteaa Siippainen.

Opetusministerin ehdotuksen taustalla on katkaista usein jo peruskoulun jälkeen alkava nuorten syrjäytyminen. Vuosittain toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jää arviolta nelisentuhatta nuorta.

Oppivelvollisuuden pidentäminen vaatisi kuitenkin opiskelukulttuurin muutosta.

-Työn ja opiskelun vuorottelua voidaan kehittää ammatillisessa koulutuksessa, mutta myös lukiota pitää tuoda lähemmäksi työelämää, toteaa Gustafsson.

Siippainen perää puolestaan satsauksia opinto-ohjaukseen.

- Peruskoulun 7-9-luokan aikana pitäisi laittaa opinto-ohjaukseen lisää resursseja. Sillä satsauksella säästettäisiin tulevaisuudessa huomattavia summia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat