Mainos

Oppisopimuskoulutuksen laatua halutaan parantaa

Oppisopimuskoulutuksessa on menossa varsinainen opiskelijabuumi. Samalla on ilmennyt tarve parantaa koulutuksen laatua. Asiaa pohtineen selvitysmiehen mielestä erityistä kohennusta kaipaa työpaikkaohjaajien koulutus.

- Eräänä toimena opetusministeriön tulisi valmistella internetpohjainen koulutusohjelma työpaikkakouluttajille. Heille tulisi myös luoda omat sivustot, joille kerättäisiin ajan tasalla olevaa ja olennaista aineistoa kouluttajien käyttöön, huomautti selvitysmies Heikki Suomalainen.

Hän ehdotti oppisopimuskoulutukselle myös omaa rahoitusjärjestelmää. Sellainen olisi esimerkiksi sen omiin todellisiin kustannuksiin perustuva valtionosuusjärjestelmä. Selvityksen vastaanottaneen opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan rahoitusperusteen uudistamistarve selvitetään piakkoin.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskeli viime vuonna noin 49 000 henkilöä.

Ministeri Virkkusen mielestä koulutuksen suosion hurjaa kasvua selittää muun muassa se, että se on tehokas tapa kouluttaa osaajia eri aloille.

Tietoa koulutuksesta tarvitaan edelleen

Lain mukaan koulutuksesta vähintään puolet tapahtuu työpaikoilla, joten koulutuksen kannalta keskeisellä sijalla ovat työpaikkakouluttajat.

- Heidän koulutukseensa on panostettu paljon kymmenen viime vuoden aikana. Nyt olisi lisäksi syytä kehittää keinoja, joilla voidaan edistää pk-yritysten mahdollisuuksia toimia työnantajina oppisopimuskoulutuksessa, Suomalainen sanoi.

Hänen mukaansa ministeriössä pitäisi myös seurata alihankinnan kehittymistä oppisopimuskoulutuksessa. Jos alihankinta heikentää opetuksen laatua, siihen on heti puututtava.

Oppisopimuskoulutuksen suosion kasvusta huolimatta siitä ei Suomalaisen mielestä tiedetä vieläkään tarpeeksi.

- Ehdotankin tiedotuskampanjaa, jossa olisivat mukana työelämän eri järjestöt. Erityisesti pitäisi mielestäni lisätä pk-yritysten tietoutta oppisopimuskoulutuksesta.

Aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksessa otetaan ministeri Virkkusen mukaan lähiviikkoina kantaa myös oppisopimuskoulutuksen asemaan ja tehtäviin. Lisäksi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus on alkamassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.