Mainos

Oppimisen ongelmat voidaan nähdä jo 4-vuotiailla

Oppimisen ongelmia pystytään ennakoimaan neuvolassa jo neljävuotiailla lapsilla. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan leikki-ikäisille tehty neurologinen Lene-arvio ennusti hyvin esimerkiksi lukemiseen, kirjoittamiseen ja matematiikkaan liittyviä oppimisvaikeuksia.

Tarkkaavaisuuden ongelmia arvio sen sijaan ennusti heikosti.

Aihetta psykologian väitöskirjassaan tutkinut Riitta Valtonen suositteleekin neuvoloiden viisivuotistarkastuksen siirtämistä vuotta aikaisemmaksi.

Tämä säästäisi myös resursseja: Tukea päästäisiin tarjoamaan sitä tarvitseville lapsille mahdollisimman varhain ja iänmukaisesti kehittyneiden määräaikaistarkastuksia voitaisiin puolestaan keventää neljännen ikävuoden jälkeen.

- Ettei rutiininomaisesti vain pyöritettäisi kaikille lapsille samoja tarkastuksia, jos jo 4-vuotiaalla lapsella on nähtävissä, että hänen kehityksensä etenee kaikilta osin hyvään tahtiin, Valtonen toteaa.

Ehdotus on jo huomioitu kesällä voimaan astuvassa uudessa neuvola-asetuksessa.

Kapea-alaiset ongelmat paremmin esiin

Lene-arviointia on jo käytetty laajalti neuvoloiden määräaikaistarkastuksissa, mutta painopiste on tähän asti ollut viisivuotiaissa. Ruotsissa vastaavanlaajuisia kehitystarkastuksia on Valtosen mukaan tehty nelivuotiaille kuitenkin jo 1970-luvulta lähtien.

Lene-arvioinnin eduksi on havaittu, että menetelmä nostaa herkemmin esiin myös lieviä tai kapea-alaisia kehityksen ongelmia.

- Näin jo nelivuotiaasta lähtien osattaisiin ryhtyä tarkemmin seuraamaan sitä, alkaako lievä kielenkehityksen, motoriikan tai tarkkaavaisuuden ongelma vaikeutua tai laajeta, vai eteneekö kehitys omalla painollaan suotuisaan suuntaan, Valtonen sanoo.

Tämä antaisi mahdollisuuksia myös ennaltaehkäisevään työhön ja lapsen lähipiirin ohjaamiseen kehityksen tukemisessa. Valtaosa pienistä pulmista ei kuitenkaan aiheuta toimenpiteitä, vaan ne kuuluvat kehityksen normaaliin vaihteluun.

Tutkimukseen osallistui noin neljäsataa 4-6-vuotiasta lasta. Ensimmäisen luokan kevääseen asti heistä seurattiin 283:a.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.