Mainos

Oppilaitosten jämäpaikkoja saa vielä: Unohda Helsinki äläkä jäykistele

Jos et päässyt haluamaasi opiskelupaikkaan, tai olet juuri saanut idean ylipäätään lähteä opiskelemaan, on sinulla tänään hyvien uutisten päivä: opiskelemaan pääset vaikka ensi viikolla.

Muutama perusasia kannattaa kuitenkin takoa päähän heti kättelyssä: unohda Helsinki (pääkaupunkiseutu ylipäätään on nihkeää aluetta mattimyöhäiselle) sekä yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

Sen sijaan suosi näitä: avoin yliopisto, opistot, instituutit ja kansanopistot mahdollisimman kaukana Helsingistä. Myös muut suuret kaupungit kuten Turku ja Tampere eivät välttämättä ole parhaita paikkoja hakea opiskelupaikkaa juuri nyt.

Muutama soitto vahvistaa sen, että Helsinki yhdistettynä korkeakoulutukseen ei ole hedelmällinen paikka, mutta opisto pohjoisessa sen sijaan on: opiskelemaan pääsee ja kaupan päälle saattaa saada ystävällistä palvelua.

Sen sijaan puhelu Helsingin Diakonia-ammattikorkeakouluun Diak:iin kertoo, että ainakaan sieltä ei kannata enää tänä syksynä kuvitellakaan saavansa opiskelupaikkaa, jos on jäänyt varsinaisissa hauissa rannalle.

- Tämä on Helsinki, ja kyseessä on ammattikorkeakoulu. Haut ovat jo menneet ja jos peruutuspaikkoja tulee, menevät ne varasijoilla oleville, Diakin toimistosta sanotaan.

Kyselyitä peruutuspaikoista tulee joka päivä, mutta kaikki saavat saman ytimekkään vastauksen:

- Paikkoja ei enää tälle syksylle ole.

Piste.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen. Ainahan voi vaihtaa alaa - ja kaupunkia.

Vinkki: Lähde Lappiin - tai Pohjanmaalle

Esimerkiksi puutarhuriksi voi opiskella vaikka heti Järviseudun ammatti-instituutissa Pohjanmaalla.

- Tilaa on sekä nuorten että aikuisten linjoilla, kertoo rehtori Vesa Koivunen.

Toimipisteitä on muun muassa Alajärvellä, Kurejärvellä, Lappajärvellä ja Töysässä. Opinnot alkavat tässä kuussa, osa jo ensi viikolla.

- Perusvinkkinä sanoisin, että kannattaa unohtaa suuret kaupungit ja hakea pienemmiltä paikkakunnilta. Pääkaupunkiseutu on se ruuhkaisin paikka, ja sitten mitä pohjoisemmaksi mennään, sen helpommin löytyy opiskelupaikkoja tälle syksylle, sanoo rehtori Koivunen.

Valtakunnallisen Työlinjan koulutusneuvoja Marja Moilanen ei kuitenkaan kehota kaikkia soittajia suuntaamaan Lappiin opiskelemaan.

- Ei tietenkään näin sanota kenellekään, vaan jokaisen soittajan kohdalla katsotaan, että mikä on kunkin valmius ja halukkuus opiskelupaikan suhteen.

Moilasen näppituntuma on, että tänä syksynä eniten kiinnostavat sosiaali- ja terveysala sekä tekniikan ala.

Luuri käteen kursailematta

Koulutusneuvoja kehottaa soittamaan suoraan oppilaitoksiin.

- Useimmilta aloilta kuitenkin löytyy vielä paikkoja, jos on valmis joustamaan paikkakunnan ja oppilaitoksen suhteen. Kannattaa olla suoraan yhteydessä oppilaitoksiin, sanoo Marja Moilanen.

- Tänne mahtuu vielä. Netistä löytyy tietoa, mutta voi myös soittaa, sanoo rehtori Vesa Koivunen Järviseudun ammatti-instituutista.

Rehtori kertoo näinä päivinä vastaavansa jopa henkilökohtaisesti opiskelupaikkaa haluavien puheluihin, kun opettajat ovat vielä kesälomalla.

- Perjantaina meillä on ensimmäinen opettajien kokous. Toivotaan että opettajia alkaa niillä main täällä näkyä, sanoo rehtori.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.