Mainos

Oppilaita nöyryyttäneelle ex-rehtorille sakot virkarikoksesta

Lohjan käräjäoikeus katsoo, että nummipusulalaisen koulun rehtori käytti opetuksessaan nöyryyttäviä opetus- ja kurinpitokeinoja. Rehtori kohdisti menetelmänsä erityisesti arkoihin, ujoihin ja pelokkaisiin oppilaisiin.

Nummipusulalaisella koululla oppilaita nöyryyttänyt rehtori on tuomittu sakkoihin. Tänään tuomionsa antanut Lohjan käräjäoikeus katsoi, että 54-vuotias Olli Poroila rikkoi virkavelvollisuuttaan usean vuoden ajan työskennellessään Hyrsylän koululla rehtorina ja luokanopettajana.

Nyt sairauseläkkeellä oleva mies käytti oikeuden mukaan koulussa nöyryyttäviä opetus- ja kurinpitokeinoja sekä alisti 11-12-vuotiaat lapset toistensa pilkanteolle. Poroila oli kohdistanut menetelmänsä erityisesti arkoihin, ujoihin, pelokkaisiin ja sairaisiin oppilaisiin.

Poroilan mukaan oppilaat tuntuivat pitävän mm. siitä, kun hän nosteli ja roikotti heitä. Oikeuden mukaan opettajan olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää, että oppilaat ovat naureskelulla ja muulla vähättelevällä käyttäytymisellä salanneet aidot tunteensa ja ahdistuksensa.

Opettajan menetelmät ovat ilmiselvästi altistaneet oppilaat nöyryytykselle ja muiden pilkanteolle ja alentaneet heidän itsetuntoaan. Oikeus ei pitänyt uskottavana, että Poroila ei olisi tiennyt oppilaidensa kärsimyksistä. Vastuu opettajan käyttämistä opetus- ja käyttäytymistavoista kuuluu aina opettajalle, aikuiselle, eikä hän voi siirtää vastuuta oppilaille. Poroilan olisi itse tullut kyetä arvioimaan käyttäytymisensä asianmukaisuus ja hyväksyttävyys, oikeus toteaa päätöksessä.

Miehellä oli tapana esimerkiksi röyhtäyttää oppilaita kuten pikkulapsia nostamalla heidät olkapäälleen ja taputtamalla takapuolelle. Hiljaisella äänellä puhuneet koululaiset puolestaan joutuivat luokan eteen niin sanotulle "taikalaatalle" kertomaan asiansa kuuluvammin. Oppilaat oli myös laitettu konttaamaan luokassa opettajan ilmeisen tahallaan pudottamien kynien tai kumien perässä. Lisäksi Poroila oli aamunavauksissa muun muassa puuttunut yksittäisten oppilaiden puhevikoihin tai ulkonäköön ja roikottanut oppilaita jaloista toisten koululaisten edessä.

Opettajan todettiin myös toistuvasti laiminlyöneen oppilaiden valvontaa tavalla, joka on vaarantanut näiden turvallisuuden. Poroila tuomittiin vuosille 2001-2004 ajoittuneista tapahtumista sataan päiväsakkoon, joista maksettavaa kertyy 3200 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan kahdelle pojalle tuhat euroa korvauksena henkisistä kärsimyksistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.