Mainos

OPM: Yliopistojen laitosten raha-asioista selvitys

Opetusministeriö odottaa lähiviikkoina kaikilta yliopistoilta selvitystä ulkopuoliseen rahoitukseen liittyvistä järjestelyistä.

Rahaa henkiselle pääomalle!

Massiivinen hanke pantiin alkuun opetusministeriön paimenkirjeellä, jossa kunkin yliopiston johtoa kehotetaan käymään asiaan liittyvät pelisäännöt läpi jokaisen laitoksen kanssa. Laitoksille on määrä muun muassa tehdä selväksi, että henkilökunta tarvitsee luvat mahdollisiin sivutoimiinsa.

Tällä viikolla on selvinnyt, että myös Helsingissä sijaitseva Ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu eli Hanken on jättänyt poliisille tutkintapyynnön täydennyskoulutusinstituuttinsa laskutusepäselvyyksistä. Teknillinen korkeakoulu Espoossa teki tammikuussa tutkintapyynnön oman maksullisen koulutusohjelmansa EuroMBA:on laskutuksesta. Ministeriön tietoon Hankenin teettämä sisäinen tarkastus tuli jo pian tämän jälkeen. Myös paimenkirje lähetettiin samoihin aikoihin.

Opetusministeriö asettaa näinä päivinä myös työryhmän arvioimaan ulkopuoliseen rahoitukseen liittyviä käytäntöjä sekä sitä, onko aiheesta annettu yliopistoille riittävät ohjeet vai tarvitaanko vielä lisätoimia. Tätä "rötösryhmää" johtaa ministeriön yliopistoyksikön johtaja Markku Mattila.

Hankenin tutkintapyyntö koskee kahta henkilöä, joista toinen toimi täydennyskoulutusinstituutti ICCD:n johtajana. Hän on sittemmin omasta aloitteestaan lähtenyt korkeakoulun palveluksesta, kerrotaan Hankenista. Hankenin teettämän tarkastuskertomuksen mukaan ICCD olisi hankkinut palveluita yrityksiltä, joissa asianomaiset henkilöt ovat olleet omistajina ja tilintarkastajana. Myös laskujen hyväksymiskäytäntöä pidetään kyseenalaisena.

Hanken tiedotti tutkintapyynnöstään aluksi vain ruotsinkielisille tiedotusvälineille, koska tämän julkisuuden katsottiin riittävän. Valtiontalouden tarkastusvirasto on jo aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, että sama instituutti toimi tappiollisesti. Ongelma tunnetaan yliopistojen maksullisessa toiminnassa yleisemminkin, sillä hinnoittelussa ei aina ole otettu huomioon kaikkia kuluja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.