Mainos

OPM lisää tietoteollisuuden koulutusta

Tietoteollisuuden työvoimapulaa yritetään helpottaa lisäämällä alan koulutuspaikkoja.

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) ilmoitti tänään, että korkeakouluihin tulee vuoteen 2002 mennessä tuhat ja ammattikorkeakouluihin 1400 uutta aloituspaikkaa sähkö- ja tietotekniikan, elektroniikan, tietoliikenteen sekä tietojenkäsittelytieteen aloille.

Myös alan tutkijakoulupaikkoja lisätään 190:stä 250:een. Lisäksi korkeakouluissa muuntokoulutetaan 5150 ja ammattikorkeakouluissa 3400 lähialojen tutkintojen suorittanutta. Ammattikorkeakoulujen erikoistumisopintoihin otetaan kertaluontoisesti 2400 uutta opiskelijaa neljän seuraavan vuoden aikana.

Myös ammatillisessa aikuiskoulutuksessa merkonomin, teknikon tai muun sopivan tutkinnon suorittaneita pyritään kouluttamaan datanomeiksi.

Opetusministerin mukaan opiskelijalisäys vastaa keskikokoisen korkeakoulun koko opiskelijamäärää. Hanke toteutetaan kuitenkin jo vakiintuneissa oppilaitoksissa eikä esimerkiksi uusia tiedekuntia perusteta, koska koulutuksen laadusta yritetään pitää tarkasti kiinni.

Koulutuksen ehtiessä täyteen mittaan sen vuosikustannusten arvioidaan olevan 438 miljoonaa markkaa. Hankkeen rahoittavat opetusministeriö ja oppilaitokset yhdessä kohdentamalla uudelleen omia määrärahojaan. Ammattikorkeakoulujen osalta kuluja maksavat myös niitä ylläpitävät kunnat oman rahoitusosuutensa mukaan, ja osassa koulutusta rahoittajina ovat myös lääninhallitukset sekä työministeriö.

Tietoalan yritykset puolestaan lupaavat tarjota koulutusta varten laitteita sekä lainata asiantuntijoitaan opettajiksi. Lisäys vähentää jonkin verran muiden alojen opiskelijapaikkoja, mutta tarkkoja tietoja korkeakoulujen suunnitelmista ei vielä ole valmiina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.