Mainos

Opiskelupaikka aukeaa Avoimen yliopiston kautta vain harvoille

Viime vuonna Avoimen yliopiston kautta varsinaisen opiskelupaikan yliopistossa otti vastaan 615 opiskelijaa.

Opetusministeriön Aikuiskoulutuksen vuosikirjasta ilmikäyvä luku on vain noin kaksi ja puoli prosenttia kaikista uusista korkeakouluopiskelijoista.

Opetusministeriö on ottanut viralliseksi tavoitteeksi helpottaa avoimen yliopiston väylää opintopaikan saamisessa. Väylää halutaan keventää, sillä ministeriön linjausten mukaan yliopistoihin pääsevien uusien ylioppilaiden määrä halutaan lähivuosina nostaa peräti 50 prosenttiin esimerkiksi heille pääsykokeissa annettavilla lisäpisteillä.

Kuitenkin samalla myös vanhemmille ihmisille halutaan tarjota vastaisuudessa mahdollisuus päästä yliopistoon opiskelemaan.

Korkeakoulujen ovat avautuvat tänä syksynä vain joka kolmannelle pääsykokeissa sisään yrittäneelle. Kun opiskelupaikkoja on tänä vuonna vajaalle 24 000 uudelle opiskelijalle, oli pääsykokeissa hakijoita yli 71 000.

Helsinkiin lähes mahdoton päästä

Avoimen yliopiston opintosuoritusten perusteella opintopaikka irtoaa suhteellisen helposti esimerkiksi Joensuun ja Vaasan yliopistoihin. Sen sijaan Helsingin yliopistoon on Avoimen yliopiston kautta käytännössä lähes turha yrittää. Viime vuonna Helsingin yliopistoon otettiin Avoimen yliopiston kautta vain 59 uutta opiskelijaa.

Helsingin yliopiston kehittämisosaston tietojärjestelmäpäällikkö Pauli Saarinen kertoo oudoksuneensa Helsingin yliopiston pieniä lukuja vuosikausien ajan.

-Opetusministeriön linjahan on koko ajan, että avoimen väylää pitää kasvattaa, mutta toisaalta meidän tiedekuntamme ovat hyvin itsenäisiä valintapäätöksiä tehdessään, Saarinen sanoo.

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelupaikka on monien Avoimessa yliopistossa opiskelevien haaveissa. Valtiotieteellisen tiedekunnan opintoasiain päällikkö Tuula Hakkola kertoo, että tiedekunta sijoittaa Avoimen yliopiston kautta sisään pyrkivät samaan ryhmään tiedekuntaa tai yliopistoa vaihtavien opiskelijoiden kanssa.

-Kaikki kohdellaan samalla tavalla opiskelumenestyksen perusteella. Valitettavasti avoimen kautta hakevien suoritustaso ei ole niin hyvä kuin pitäisi, Hakkola sanoo.

Hakkolan mukaan nykyiseen käytäntöön päädyttiin aikanaan sillä perusteella, että se kohtelee tasapuolisesti kaikkia hakijoita.

Avoimessa yhä enemmän nuoria

Opetusministeriön kehittämispäällikkö Kirsti Kylätuomola myöntää, että Avoimen yliopiston kautta yliopistoon pääsevien määrä on nykyisin suhteellisen marginaalinen.

-Määrä on kasvanut, ja sitä pyritään kasvattamaan, mutta nämä luvut ovat vielä todella pieniä, Kylätuomola sanoo.

Sen sijaan lukuisilla yliopistoon pääsykokeiden kautta sisään päässeillä opiskelijoilla on Kylätuomolan mukaan takanaan Avoimen yliopiston opintoja.

Avoimissa yliopistoissa opiskelee vuosi vuodelta enemmän nuoria, jotka eivät ole päässeet yliopistoon sisään varsinaisissa pääsykokeissa.

Avoimissa yliopistoissa opiskelee vuosittain yli 80 000 eri ikäistä ihmistä. Opiskelijat voi jakaa periaatteessa niihin, jotka suunnittelevat opiskelevansa tai haluaisivat opiskella täysipäiväisesti yliopistossa, ja niihin, joille opiskelu on harrastustoimintaa tai itsensä kehittämistä esimerkiksi työelämän vaatimuksiin.

Monilla paikkakunnilla ilmoittautumiset syksyn opintoihin ovat parhaillaan käynnissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.