Opiskeluaika vaikuttaa eläkkeeseen

Pitkät opiskeluajat vaikuttavat luultua vähemmän eläkkeen ansainta-aikaan, kertoo Eläketurvakeskusken uusi selvitys.

Koulutusajan piteneminen ei ole tuoreen selvityksen mukaan lyhentänyt eläkkeen ansainta-aikaa päinvastoin kuin on yleisesti arveltu. Nykyisin hyvä koulutus ei kuitenkaan enää välttämättä takaa yhtä tiivistä työuraa kuin aiemmin ja pätkätöiden ja osa-aikatöiden yleistyminen saattaa tulevaisuudessa heikentää erityisesti hyvin koulutettujen eläkettä.

Eläketurvakeskuksen johtavan tutkijan Eila Tuomisen tuoreessa julkaisussa Muuttuva työ ja eläketurva selvitetään ensimmäisen kerran kattavasti koulutuksen vaikutusta työuraan ja ansiokehitykseen. Korkeakoulututkinnon suorittaneilla työura on selvästi lyhyempi kuin alempia tutkintoja suorittaneilla. Tämä vaje syntyy kuitenkin enimmäkseen ennen 23 vuoden ikää, jolloin eläkettä ei ole karttunut työssä puurtavillekaan.

Nuoret vaihtavat usein työpaikkaa

Yleisen käsityksen mukaan koulunpenkkien kuluttaminen pitkään lyhentää eläkkeen ansainta-aikaa, mutta todellisuudessa koulutus kuitenkin on tiivistänyt työuraa ja pienentänyt työttömyysriskiä. Näin työvuosia onkin karttunut enemmän kuin vähän koulutusta saaneille. Viime vuosina myös koulutettujen asema työmarkkinoilla on heikentynyt ja työttömyysriski on kasvanut kaikilla.

Pätkätyöt ovat lisääntyneet jopa niin, että eniten niitä on korkeakoulututkinnon suorittaneilla alle 30-vuotiailla. Vakinaisen ja kokoaikaisen työn saaminen näyttäisi olevan helpompaa tehtävissä, joissa ei vaadita pitkää koulutusta tai erityistä ammatillista osaamista. Pätkätyö on kuitenkin monelle askel pysyvään työllisyyteen, korostaa Tuominen.

Nuorena töitä vaihdetaan tiheään. Kun alle kolmekymppisenä työsuhteita on jo karttunut viisi tai jopa enemmän, vaihtuu työpaikka 30. ja 44. ikävuoden välillä yleensä korkeintaan kerran. Puolet haastatelluista oli ollut noina vuosina vain yhdessä työsuhteessa.

Koulutus kannatta

Suomessa kannattaa kouluttautua paremman ansiotason ja eläkkeen vuoksi. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Rita Asplundin mukaan koulutuksen tuotto näyttää pysyneen Suomessa melko vakaana parin vuosikymmenen ajan. Arvioiden mukaan jokainen lisäkoulutusvuosi kasvattaa miesten vuosituloja 9 prosentilla ja naisten vuosituloja noin 8 prosentilla. Joitakin vuosia sitten tehdyssä pohjoismaisessa vertailussa todettiin yllättäen, että Suomessa koulutus antoi huomattavasti suuremman tuoton kuin muissa pohjoismaissa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 06.02.2002)

Lue myös:

    Uusimmat