Mainos

Opiskelijoiden työssäkäynti lisääntynyt

Opiskelijoiden työssäkäynti on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan selvityksen mukaan lisääntynyt selvästi viime vuosina. Samaan aikaan vuokrien nopea nousuvauhti on ohjannut opiskelijoita pois vapailta vuokramarkkinoilta vanhempien tai suvun omistamiin asuntoihin.

Opiskelijat käyvät yhä useammin töissä

Tavallisessa vuokra-asunnossa asuvien määrä on kahdessa vuodessa vähentynyt 17 prosenttia. Kolme neljästä päätoimisesta opiskelijasta käy tätä nykyä töissä sekä kesällä että lukukausien aikana, valtaosa tosin vain osa-aikaisesti, laskee HYY.

Kaksi vuotta sitten lukukausien aikana työskenteli kaksi kolmesta opiskelijasta. Työ on yleisin syy opintojen viivästymiseen; pääasiallinen syy työssäkäyntiin taas on toimeentulon turvaaminen, lasketaan selvityksessä.

Opintolainaa on ottanut alle kolmannes opiskelijoista. HYYn kyselyyn vastasi viime keväänä 481 vähintään kolmannen vuoden opiskelijaa eli vajaa puolet tavoitelluista. Otos valittiin opiskelijarekisteristä 17776 opiskelijan joukosta niin, että vastaajat edustavat kaikkia tiedekuntia. Selvityksen laati valtiotieteen ylioppilas Katja Yesilova.

Vanhempien apu tukee opiskelua

Opiskelijoita Helsingin Porthanian edustalla

Noin kolmannes opiskelijoista saa säännöllistä avustusta vanhemmiltaan, ja vain joka neljäs pärjäilee kokonaan ilman vanhempien raha-apua. Keskimäärin avustuksen suuruus on arviolta 116 markkaa kuukaudessa. Tuen määrä riippuu perhetaustasta.

Säännöllinen tuki vähentää selvästi opiskelijoiden työssäkäyntiä ja lainanottoa. Selvityksessä lasketaan, että noin kaksi kolmesta itsenäisesti asuvasta opiskelijasta elää alle toimeentulotulon normien.

Opintotuki riittää kattamaan 59 prosenttia keskiverto-opiskelijan toimeentulosta. Työssäkäynnistä huolimatta opiskelijoiden keskivertotulot ovat runsaan kolmen tonnin luokkaa, ja pakollisten asumismenojen ja muiden menojen jälkeen käteen jää kuussa vain 158 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.