Opiskelijoiden syysmuutto työllistää asunnonvälittäjiä

Uusien opiskelijoiden asunnonetsintä jatkuu kiivaimmillaan. Oppilaitosten valintatulosten saapumisesta alkanut asunnonhakurumba kestää jopa lokakuulle saakka, ja mieluisan kodin löytäminen ei välttämättä onnistu hetkessä.

Muun muassa Tampereella ja Joensuussa vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan reilusti. Kiinteistönvälitystoimistojen yhteisen, internetissä toimivan asuntopalvelun www.etuovi.comin avulla löytyi loppuviikosta Turusta ja Tampereelta vain kourallisen välitettäviä yksiöitä, Joensuusta ja Kuopiosta ei ensimmäistäkään.

- Jos vuokra-asunnon haluaa, ei kannata olla liian nirso vaan ottaa se, mitä tarjotaan. Hakijoita on paljon enemmän kuin asuntoja, Outi Korhonen Opiskelijoiden vuokravälityksen Tampereen toimipisteestä kertoo.

Helsingissä tilanne on sen sijaan lohdullisempi, ja sekä Huoneistokeskuksen että Helsingin Opiskelijoiden vuokravälityksen mukaan parempi kuin vuosiin. Vuokra-asuntoja vapautuu, kun kalliit vuokrat ajavat asukkaat omistusasumisen piiriin.

- Vuokra-asuntoja liikkuu selvästi aiempaa enemmän, ja vaikuttaa siltä, että vuokrahinnat ovat laskemassa. Jos ei halua asumaan juuri tiettyyn kaupunginosaan, asunto löytyy nopeastikin, aluejohtaja Björ Backman Huoneistokeskuksesta sanoo.

Vanhemmat ostavat asuntoja lapsilleen

Opiskelijoiden syysmuutto näkyy myös kiinteistökaupassa. Sekä Tampereen että Joensuun kiinteistönvälittäjät kertovat, että yhä useammat vanhemmat pelastavat jälkikasvunsa asuntopulasta ostamalla tälle katon pään päälle. Varsinaisista opiskelijoista harva on tarpeeksi varakas kiinteistökauppoihin ryhtyäkseen.

- Yksiöt menevät kuin kuumille kiville, ja ostajia on valmiina odottamassa myyntiin tulevia asuntoja. Alhaiset korot vaikuttavat myös vanhempien ostohalukkuuteen, myyntijohtaja Raija Nyström Tampereen Huoneistokeskuksesta kertoo.

- Vuokra-asuntojen välityksessä tilanne on heinäkuusta syyskuun puoliväliin saakka paikoin todella painajaismainen. Kun asiakkaiden yhteydenotot monikymmenkertaistuvat lyhyeksi ajaksi, vaaditaan kärsivällisyyttä ja voimavaroja sekä asiakkailta että henkilökunnalta, Nyström huomauttaa.

Soluasuntoon pääsee jo syksyllä

Varsinaisiin opiskelija-asuntoihin pääsyä joutuu jonottamaan eri puolilla Suomea. Vapautuvia asuntoja tarjotaan ensisijaisesti muualta muuttaville uusille opiskelijoille.

Opiskelija-asuntosäätiöistä kerrotaan, että ruuhkat ovat ohi viimeistään lokakuuhun mennessä. Säätiöt tarjoavat uusille opiskelijoille lähinnä soluasuntoja. Yksiötä saa odottaa paikkakunnasta riippuen vuodesta kahteen vuoden ajan.

- Suurin osa aloittavista opiskelijoista kelpuuttaa minkälaisen asunnon tahansa, vaikka alun perin ovatkin hakeneet yksiötä keskustasta, Mia Silvola Joensuun Ellistä sanoo.

Tampereella yksiöiden saaminen helpottuu lähivuosina, uskoo Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön (TOAS) toimitusjohtaja Timo Lehto.

- Viiden vuoden aikana olemme hankkineet ja rakennuttaneet yli tuhat yksiötä. Soluasuminen on edullisempaa, sillä halvimpien solujen neliövuokrat ovat kuuden euron tienoilla, keskustayksiöiden taas yli kymmenen euroa, Lehto vertaa.

(MTV3-STT-KIRSI SIEKKINEN)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja