Opiskelijat ruuhkauttavat asuntojonot, hätämajoitusta jopa hostellissa

Elokuussa alkaa taas opiskelijoiden muuttoliike eri puolille Suomea. Yliopistojen alkamisen aiheuttama muuttoaalto näkyy myös asuntotilanteessa.

Lähes kaikki yliopistokaupungit tarjoavatkin opiskelijoille tilapäismajoitusta. Poikkeuksia ovat Turku ja Vaasa, joissa tilapäismajoitusta ei järjestetä.

Tilapäismajoituksesta vastaavat tyypillisesti ylioppilaskunnat tai opiskelijasäätiöt.

Helsinki varasi hostellin

Helsingissä uusien opiskelijoiden hätämajoituksesta on aikaisempina vuosina huolehtinut Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Hyy. Tänä vuonna Hyy kuitenkin päätti, ettei se enää ota hätämajoitusta kontolleen.

– Meillä edustajisto päätti, ettemme enää lähde järjestämään hätämajoitusta, kun meillä ei enää ole omia tiloja, joissa sitä voisi järjestää. Kun nämä hätämajoitusluvut alkoivat kasvaa vuosittain, niin koimme, että on parempi, että lähdemme hakemaan jonkinlaista pysyvämpää ratkaisua, sanoo Hyyn puheenjohtaja Jannica Aalto.

Pysyvämpää ratkaisua on haettu yhdessä Helsingin seudun koreakoulujen yhteistyöelimen Heran kanssa. Hera on vuokrannut Helsingistä hostellin opiskelijoiden käyttöön viideksi viikoksi.

Hostelli tarjoaa tilapäismajoituksen vajaalle 120 opiskelijalle.

– Erityisesti kansainväliset opiskelijat saapuvat Helsinkiin ilman, että he ovat vielä löytäneet mitään majoitusta. Monelle tulee yllätyksenä, kuinka tiukka tilanne on paikan päällä. Tämän takia korkeakoulut halusivat tänä vuonna parempaa palvelua, ja siksi on varattu tämä hostelli opiskelijoiden käyttöön, sanoo Heran suunnittelija Mari Korpiola.

Erityisesti ulkomaalaisilla opiskelijoilla vaikeuksia asunnon haussa

Hostellimajoitus on suunniteltu erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita silmällä pitäen. Hyyn ja Suomen ylioppilaskuntien liiton omistaman Lyyran asumiskyselyssä 31 prosenttia kansainvälisistä opiskelijoista kertoi joutuneensa turvautumaan tilapäismajoitukseen.

– Kansainväliset opiskelijat ovat niitä, joilla on asumisen suhteen suurimmat ongelmat, Korpiola perustelee.

Molemmat tilapäismajoitusta tarjoavan hostellin pitäjistä ovat itse entisiä kansainvälisiä opiskelijoita, joten heille asunnon etsimisen vaikeus on tuttua.

– Muutin tänne kolme vuotta sitten, ja minulla meni puolitoista kuukautta löytää majoitus. Ulkomaalaisten ja vaihto-opiskelijoiden on yleensä vaikeaa löytää asuntoa. He ovat täällä yleensä lyhyen ajan, mikä tekee asunnon löytämisestä vieläkin vaikeampaa, sanoo toinen hostellin perustajista Juni Yao sanoo.

Hoasin jonot kasvavat

Pääkaupunkiseudun asuntotilanne, vuokrien nousu ja omistusasuntomarkkinoiden epävarmuus kasvattavat Helsingin opiskelija-asuntosäätiön Hoasin jonoja.

Asuntojonossa on nyt noin 6 500 hakijaa, ja 7 000 odotetaan rikkoutuvan elokuun aikana.

– Tässä on nähtävissä iso nousu viimeisen viiden vuoden aikana. Jos katsotaan vaikkapa vuoden 2006 lukuja, niin siellä on oltu silloin maksimissaan noin 4 000 hakijassa, sanoo Hoasin asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

Nyt 4 000 hakijaa jonottaa asuntoa myös talvella, syksyn hakupiikin laannuttua.

– Ratkaisuksi asuntopulaan tulisi tarjota enemmän opiskelija-asuntoja, nuorisoasuntoja pääkaupunkiseudulta ja kohtuullisia asumisen muotoja. Se vaatii etenkin kaupungilta panostusta siihen, että opiskelijoiden on hyvä täällä asua, Hyyn Aalto toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat