Mainos

Opiskelijat osoittivat mieltään Indonesissa

Ainakin kymmenkunta opiskelijaa loukkaantui tänään Indonesiassa Surabayan kaupungissa, jossa he osoittivat mieltään presidentti Suharton aloittaessa seitsemännen virkakautensa. Armeijan joukot estivät myös noin 300 yliopistoalueelta pyrkinyttä opiskelijaa poistumasta. Pääkaupungissa Jakartassa noin 600 opiskelijaa heitteli kiviä kohti poliiseja ja paikalla olleet armeijan joukot eivät päästäneet opiskelijoita kampusalueelta, kertoivat silminnäkijät.

Yogyakartan kaupungissa kiihtyvää inflaatiota vastustavat mielenosoittajat polttivat suuren Suhartoa esittävän nuken ja huusivat "Alas hinnat, alas Suharto". Indonesian lain mukaan presidentin avoimesta arvostelusta voi saada jopa kuusi vuotta vankeutta. Yogyakartassa mielenosoitusta seurasi noin 10 000 ihmistä, mutta poliisit tyytyivät seuraamaan tapahtumia puuttumatta niiden kulkuun.

Yogyakartassa mieltään osoittaneille opiskelijoille puhunut muslimijohtaja Amien Rais sanoi, että Suhartolla on vuosi aikaa uudistaa maan talous tai hänen on erottava virastaan.

Talouskasvu on ohi

Juhlapuheessaan Suharto varoitti, että hyvät ajat ovat ohi ja Indonesian on myönnyttävä kiristämään vyötä. Suharto piti virkakautensa avajaispuheen neuvoa-antavan kansankokouksen edessä, joka oli valinnut hänet yksimielisesti jatkoon.

Suharto kehotti kansaa tukemaan toimiaan maan vetämiseksi pois talouslamasta, sosiaalisista levottomuuksista ja kansainvälisestä arvostelusta.
-Me tarvitsemme vahvempaa solidaarisuuden tunnetta, tunnetta siitä, että jaamme saman kohtalon. Kantakaamme raskaat taakat yhdessä olkapäillämme, Suharto julisti.

76-vuotiaan Suharton virkaanastujaisia varjostivat spekulaatiot siitä, kykeneekö hän hoitamaan viisivuotiskautensa loppuun. Suharton terveys on ollut horjuva ja hän joutui viime vuonna jättäytymään pois muutamasta kansainvälisestä tapaamisesta. Indonesian varapresidentiksi valittiin tänään tutkimus- ja teknologiaministeri Jusuf Habibie, joka on Suharton läheinen yhteistyökumppani.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.