Mainos

Opiskelijat nöyryyttivät osuuskauppaa Joensuussa

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO yllätettiin housut kintuissa tänään käynnistyneissä osuuskaupan edustajiston vaaleissa.

Osuuskauppa ei suostunut luovuttamaan edellisten vaalien tuloksia ja asiasta suivaantuneet opiskelijaehdokkaat järjestivät Joensuun torille mielenilmauksen vaalien avoimuuden puolesta. Aikaisempia vaalituloksia pyysi uutena ryhmänä PKO:n päättäviin elimiin pyrkivä Rumien ja Yksinäisten PKO -niminen vaalilista.

– Meillä on keskusvaalilautakunnan päätös, että tulokset kerrotaan vain vaalilistojen asiamiehille ja valituille. Ei ole kysymys salaamisesta, hämmästeli PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä kohua MTV3:n uutisille.

Kivelä myöntää, että nuorten vaatimus tuli yllätyksenä ja että se aiheuttaa alueosuuskaupan johdossa suurta hämmennystä.

– On hyvä, että hallintopaikkamme kiinnostavat nuoria, mutta nyt pojat hakevat julkisuutta rajummalla tavalla, mielensä pahoittanut Kivelä tilittää.

Pampulle pari ääntä

Rumien ja Yksinäisten PKO-vaalilistan ehdokkaita osuuskaupan johdon selitykset eivät tyydytä alkuunkaan. Lähinnä opiskelijoista koostuvan vaalilistan mielestä osuuskaupan toiminta ei vastaa nykyajan avoimuuden vaatimuksia.

– Onhan se aivan uskomatonta, että vaalitulosten salaamisen syyksi sanotaan, että jollekin vähän ääniä saaneelle voi tulla paha mieli, torilla olleet mielenosoittajat hämmästelivät.

– On tainnut joku tunnettu pamppu tai entinen kaupunginjohtaja saada vain kaksi ääntä ja se hävettää nyt osuuskauppaakin. Sehän on riittävä peruste salata tulokset, torilla murjottiin.

Toimitusjohtaja Kivelän mukaan kysymys on yksilönsuojasta.

– Keskusvaalilautakunta on antanut meille suosituksen, että yksittäisten henkilöiden äänimääriä ei julkaista eikä ainakaan mediassa. Sitä ei kielletä säännöissä, mutta olen noudattanut tätä suositusta. Ei se varmaan valitsematta jääneistä tunnu mukavalta, jos omaa äänimäärää julkisuudessa riepotellaan, Kivelä murehtii.

– Mikä ihme näissä tuloksissa voi kiinnostaa, Kivelä vielä ihmettelee.

"Voidaan niitä katsella"

Nuorten ja PKO:n kiistaan saatiin välirauha, kun julkisuutta säikähtänyt osuuskauppa luovutti ryhmälle edellisten vaalien tulokset. Ehdokas Roope Tahvanainen heiluttelikin tulosnivaskaa ylpeänä Joensuun torilla.

– Tässä ne tulokset ovat, mutta PKO antoi ne meille vain sillä ehdolla, että emme luovuta niitä teille arvoisat median edustajat, Tahvanainen huuteli.

Toimitusjohtaja Kivelän mukaan tuloksiin voi tutustua paikan päällä pääkonttorilla.

– Voit tulla tänne pääkonttorille. Kyllä me voidaan katsella ne läpi, mutta emme halua, että yksittäisiä äänimääriä kerrotaan, Kivelä vastaa.

Kaavoituskytkyt vaativat avoimutta

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on äveriäs yritys. Sen vuosimyynti oli 2011 lähes 330 miljoonaa euroa. PKO työllistää yli 1000 henkilöä noin 60 toimipaikassa. Esimerkiksi Suomen suurin Prisma sijaitsee Joensuussa. Asiakasomistajia on 61 000 ja heille maksettiin bonuksia viime vuonna yli 10 miljoonaa euroa.

Mielenosoituksen banderolleissa nuoret ehdokkaat vaativat avoimuutta erittäin hyvin kannattavan osuuskaupan hallintoon.

– Kysymys on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävästä asiasta. Osuuskaupat ovat usein markkinajohtajia alueellaan ja asiakkaiden on syytä tietää mitä kytköksiä päättävissä elimissä olevilla henkilöillä on, muistutti ehdokas Anssi Kekkonen torilla.

Opiskelijat epäilivät, että vaalitulosten salaamisen taustalla olisi muutakin. Jospa edustajistoon on poimittu vain esimerkiksi kauppapaikkojen kaavoitusratkaisujen valmistelua varten sopivat henkilöt, eikä niitä jotka saivat eniten ääniä.

Toimitusjohtaja Kivelä, onko hallintoon valittu oikeasti eniten ääniä saaneet henkilöt vai sopivat henkilöt?

– Ohhoh, jopas nyt jotakin. Kun yrityksellä menee hyvin, poliittiset intohimot lisääntyvät se on selvä. Hallinnossa mukana olevat henkilöt ovat kertoneet minulle, että he jääväävät itsensä kun esimerkiksi kaava-asioita käsitellään kunnissa, Kivelä vakuuttaa.

Kohu muuttaa vaaleja

Toimitusjohtaja Kivelä kertoi MTV3:n uutisille, että kohu johtaa ainakin Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa vaalitavan muutokseen.

– Aion esittää hallinnolle, että suhteellisesta listavaalista luovutaan, kun tässä näyttää olevan tällaisia seikkoja.

Kivelän mukaan vaalitapa muuttuu niin, että eniten ääniä saaneet valitaan ja suhteellisesta vaalitavasta luovutaan. Kivelä uskoo myös muiden osuuskauppojen seuraavan perässä.

Kivelän mukaan keskusvaalilautakunta ratkaisee jatkossakin vaalitulosten julkaisemisen.

Halvempaa kaljaa saatava

Rumien ja Yksinäisten PKO-vaalilista on asettanut maaliksuun 26. päivään saakka jatkuvissa vaaleissa lähes 30 ehdokasta. Vaalilistan vaaliteemoissa vaaditaan suuria muutoksia alueosuuskaupan nykyisiin toimintamalleihin. Yksi keskeinen vaaliteema on sinkkujen ja pienten perheiden huomioiminen bonuksia jaettaessa.

– Tuottajille on maksettava kunnolliset korvaukset, ylijäämäruoka on lahjoitettava hyväntekeväisyyteen ja bonusten on oltava kaikille samoja ostosten määrästä riippumatta, vaalilista vaatii.

Opiskelijoilla on myös rennompia vaatimuksia tiukan asian lomaan. Vaalilista haluaa vastauksen esimerkiksi siihen miksi PKO:n yökerhoihin sisäänpääsy maksaa 10 euroa plus narikkamaksun, vaikka yhtään esiintyjää ei ole.

– On saatava halvempaa kaljaa, opiskelijalla on oikeus onneen, listan vaaliteemat huipentuvat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.