Mainos

Opiskelijat muuttavat kimppakämppiin: Espanjassa ei ole yksiöitä

Pienet, alle 35 neliöiset asunnot, katsotaan Espanjassa asumiselle sopimattomiksi. Yksiön sijaan espanjalaisopiskelijat alkavatkin etsiä opiskelujen alettua kämppäkavereita seurakseen.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Hannu Arvion mukaan opiskelujen aloittaminen Espanjassa ei merkitse samanlaista asuntoryysistä, mihin Suomessa on totuttu. Opiskeluasuntoja kyllä etsitään, mutta yksiöiden sijaan opiskelijat hakevat kimppakämppiä - tai jäävät vanhempiensa luokse asumaan.

– Asuminen on Espanjassa aika tavalla Pohjois-Euroopasta poikkeavaa. Pääsääntöisesti Espanjassa ei asuta yksin. Esimerkiksi yksiöitä ei ole maassa edes tarjolla, Arvio kertoo.

Syynä ovat säädökset, jotka eivät salli alle 35 neliön asuntojen rakentamista.

– Ne katsotaan asumiselle sopimattomiksi. Espanjan asuntokannasta eli maan kaikista asunnoista sellaisia, joissa on vain yksi makuuhuone ja jotka voisi luokitella yhden hengen asunnoiksi eli yksiöiksi, on ainoastaan puoli prosenttia, eli käytännössa niitä ei ole, Arvio sanoo.

Kimppakämpässä asumiseen ei mene paljon rahaa

Espanjassa tytöt lähtevät kotoa keskimäärin 27-vuotiaina. Pojat viipyvät isän ja äidin hoivissa vuoden kauemmin, Arvio kertoo.

– Aika usein kun kotoa lennetään omille siiville, vaihtoehtona on kimppakämppä tai sitten mennään suoraan naimisiin. Eli yksin ei olla missään vaiheessa, Arvio kertoo.

Syynä on paitsi seuran kaipuu, myös raha. Useimmiten asunnoissa on kolmesta kuuteen huonetta ja monen huoneen lukaalia on vaikea ostaa, vuokrata tai ylläpitää yksin.

– Espanjalaiset pyrkivät asumaan jonkin muun kanssa. Yksin ollaan vain pakkotilanteessa esimerkiksi jos joudutaan leskeksi.

Perheessä pysymisessä ja kimppakämpissä on hyvät ja huonot puolensa. Yksityisyys on vähäistä, mutta pääsääntöisesti yhdessä asumista pidetään hyvin tavallisena ja mukavana asumismuotona.

– Kustannukset ovat pienemmät ja seuraakin on. Espanjassa on paljon nuoria aikuisia, joiden asumiskulut ovat olemattomat tai hyvin pienet, joten rahaa jää käytettäväksi myös muuhun kuin asumiseen, Arvio muistuttaa.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.