Opiskelijat ja metsäteollisuus pettyneitä budjettiesitykseen

Suomen valtiovarainministeriö on tänään julkaissut nettisivuillaan ehdotuksen ensi vuoden valtionbudjetista. Suomen korkeakoulujen liitot SYL ja SAMOK ovat pettyneitä, sillä valtiovarainministeriö viivasi esityksessään yli opiskelijoille tarpeelliset kehityskohteet.

Opiskelijaliittojen mukaan useat perustoimeentuloa turvaavat etuudet ollaan sitomassa kansaneläkeindeksiin ensi vuonna, mutta opintotuki ollaan jättämässä edelleen indeksien ulkopuolelle.

Opintorahan ostovoima on noin 15 prosenttia alhaisempi kuin nykyistä opintotukijärjestelmää perustettaessa, sanovat liiton edustajat.

- Opintotuki on sidottava indeksiin ensi maaliskuussa, eli samaan aikaan, kun sosiaaliturvaan tehdään muitakin vastaavia muutoksia, vaatii SAMOK:n puheenjohtaja Simo Takanen.

- Opiskelun nopeuttamisen suurin pullonkaula on toimeentulo, hän muistuttaa.

Opiskelijaliittojen mukaan tukalaa on myös valtiovarainministeriön esitys energiaverotuksen kiristymisestä, sillä se heijastunee vuokrien kautta suoraan myös opiskelijoiden asumisen kustannuksiin.

SYL ja SAMOK laittavat nyt toivonsa hallituksen budjettiriiheen ja muistuttaa, että opinnot eivät voi sujua jatkuvien toimeentulohuolien alla.

Metsäteollisuus: Kilpailukyky heikkenee

Metsäteollisuus ry. väittää, että Suomen metsäteollisuuden energia- ja polttoaineverot uhkaavat nousta yli 90 miljoonaa euroa parissa vuodessa, mikäli budjettiesitys korotuksineen menee läpi ehdotuksen mukaisesti.

Yhdistyksen mukaan energiaverot ovat jo nykyisellään merkittävästi suuremmat kuin kilpailijamaissa ja suunnitellut veronkorotukset nostaisivat ne moninkertaisiksi.

- Kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi energiaverojen palautusjärjestelmää on kehitettävä niin, että metsäteollisuuden maksamat energiaverot saadaan laskettua kilpailijamaiden tasolle, vetoaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Vuosille 2011 ja 2012 suunnitellut polttoaineverojen korotukset nostaisivat paljon kuljetuspalveluja ostavan metsäteollisuuden kustannuksia edelleen. Dieselveron ja moottoripolttoöljyn verotuksen kiristäminen aiheuttaa metsäteollisuudelle arviolta 25 miljoonan euron lisälaskun.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat