Mainos

Opiskelija syytteeseen nettipiratismista

Jyväskyläläiseltä 25-vuotiaalta opiskelijalta vaaditaan noin 350 000 markan hyvityskorvauksia nettipiratismista.

Opiskelijaa syytetään tekijänoikeusrikkomuksesta, joka liittyy musiikkitallenteiden laittomaan levitykseen internetin avulla. Oikeusjutun valmisteluistunto pidettiin tänään Jyväskylän käräjäoikeudessa.
Jutun pääkäsittely alkaa ensi maanantaina.

Vastaaja kiistää tahallisuuden ja rangaistusvaatimuksen. Hän katsoo tekijänoikeuslain mukaisen hyvityksen määräksi korkeintaan muutamia tuhansia markkoja. Asianomistajia edustaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK, joka teki opiskelijan harrastuksesta poliisille tutkintapyynnön. Näiden selvitysten perusteella syyttäjä nosti syytteen tekijänoikeusrikkomuksesta.

Tutkintamateriaalin mukaan viime vuoden keväällä opiskelija saattoi jakeluun 150 musiikkitallennetta. Hän käytti CuteMX-nimistä tiedostojen haku- ja jakeluohjelmaa, joka on samantapainen kuin paljon kansainvälistä julkisuutta saanut Napster. Musiikkikappaleiden levityksen tarkkoja määriä ei ole tiedossa, mutta vuosi sitten CuteMX:n käyttäjiä oli vajaat 4000. Vastaajalta vaaditaan tekijänoikeushyvityksiä 230 000 markkaa ja vahingonkorvauksia 110 000 markkaa. Niiden päälle tulevat oikeudenkäyntikulut ja mahdolliset sakot. Rikkomuksesta voidaan tuomita rangaistukseksi vain sakkoja.

Napsteria oikeudelle

Jyväskylän käräjäoikeuden pääkäsittelyssä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen internet-asiantuntija havainnollistaa asiaa näyttämällä oikeuden jäsenille Napster-palvelun toimintaa internet-yhteyden ja videotykin avulla.

Vuonna 1979 perustettu TTVK on yhteenliittymä, jonka tehtävänä on valvoa ja ehkäistä äänitteiden, elokuva- ja pelitallenteiden laitonta levittämistä. Internet tarjoaa hyvin helpon väylän niille, jotka haluavat loukata tekijänoikeuksia. Varatuomari Antti Kotilainen TTVK:sta kertoo, että viime vuonna poliisille ja tullille esitettiin yli sata tutkintapyyntöä, jotka koskivat kirpputoripirastimia, nettipiratismia ja maahantuontia levitystarkoituksessa. Käräjäoikeudet antoivat 26 tuomiota, ja niiden korvaukset olivat yhteensä yli 700 000 markkaa.

TTVK:n jäsenyhteisöjä ovat mm. Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat, Teosto, Gramex ja Suomen Muusikkojen liitto. Mukana on myös elokuvien ja pelien maahantuojia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.