Opiskelija latautuu rauhallisesti sisustetussa yksiössä

Täysipäiväiseen opiskeluun panostava nainen haluaa pitää kotinsa rauhallisena lepopaikkana. Rauhallisuus syntyy niukasta värimaailmasta ja sisustuksen pääväreiksi onkin valittu vanhat kaverukset valkoinen ja harmaa. Tyynyissä ja vilteissä hehkuu aina yhtä energinen limen vihreä. Kodikkuutta sisustukseen tuovat isovanhempien tekemät kalusteet ja tekstiilit.

Toinenkin vuosi arkkitehdin opinnoissa on ollut työläs ja täynnä pitkiä opiskelupäiviä. Tätä ennakoiden 21-vuotias opiskelija laittoikin yksiönsä viimeisen päälle kuntoon jo ennen opiskelujen alkua. Luottovärit harmaa ja valkoinen ovat antaneet ajatuksille tilaa lentää vivahteikkaampien ideoiden perässä opiskeluprojekteja suunnitellessa.

Maalarinvalkoiset seinät tapetoitiin harmaalla, hentokuvioisella tapetilla. Valkoisia seiniä vasten asunnon valkoiset kalusteet olisivat hukkuneet, mutta harmaa tausta antaa kalusteille aivan uudenlaista ryhtiä. Kodin huonekalut ovat harmoninen kimara kirpparilöytöjä, isoisän rakentamia tai lapsuuden kodin peruja.

40 neliön yksiöstä erotettiin makuutila ohuella verholla. Verho on kiinnitetty kattoon kiskoilla. Makuutilaa koristavat arkkitehtiopintojen taidekurssin aikana syntyneet piirustukset ja savityöt.

Makuu- ja oleskelutilaa rajaa työpiste. Vanhat, perheessä jo pitkään palvelleet Lundian hyllyköt ja pöytätaso maalattiin valkoiseksi. Kiiltävä maalipinta on helppohoitoinen ja heijastaa kauniisti valoa.

Yksiön mainio puoli on se, että kun opiskelijan ajatus ei enää työpisteellä luista, on siitä helppo pudottautua sohvan syleilyyn. Sohvassa ei ole vuodemekanismia, mutta ilman selkänojatyynyjä siihen mahtuu pitkäjalkainenkin yökyläilijä makoilemaan. Television ääreen voi torkahtaa myös lepakkotuolissa, jonka kankaana on helppohoitoista valkoista puuvillaa.

Tv-taso on opiskelijan isoisän tekemä. Mäntypuiset kalusteet on kaikki maalattu kiiltävän valkoisella, jotta yksiön tunnelma olisi yhtenäinen ja rauhallinen. Yli kaksi metriä korkea könninkello odottaa vielä mummolassa kuljetusta opiskelijan yksiöön. Lähes kaikki asunnon tekstiilit ovat peräisin samasta mummolasta, isoäidin kangaspuista: pellavaliinat pöydillä ja villaiset shaalit sohvalla.

Keittiön pöytäryhmä on löytö kirpputorilta. Vanhojen pinnatuolien useiden maalikerrosten poistamisessa meni monta kesähelteistä tuntia, mutta lopputulos palkitsee. Tuolit käsiteltiin lopuksi vahalla, joka tuntuu käden alla samettiselta.

Pienen keittiön väliaikaisiksi väripilkuiksi riittävät ahkeran leipojan pyöräyttämät pullapitkot ja marjapiirakat. Sisäpihalle antavan ikkunan verhona on maisemaa kauniimmat puuhuvilakuvioiset valoverhot.

Taloyhtiön putket remontoitiin juuri ennen kuin arkkitehtiopiskelija muutti yksiöön. Hän ehti vaikuttaa laattavalintoihin, joten kylpyhuoneessa jatkuukin muusta asunnosta tuttu harmaavalkoinen sävymaailma. Lattiat ovat harmaata, seinät valkoista laattaa.

Yksiön tilaihme on eteinen. Kuuden neliön eteistila on valjastettu säilytystilaksi ja sieltä löytyykin kuusi 50 senttiä leveää ja 60 senttiä syvää, kattoon asti ulottuvaa kaappia. Kaapeista löytyvät niin takit, siivousvälineet, vaatteet kuin kengätkin.

teksti: Henna Kekki

kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja