Opiskelija-asunnon sisustaminen vaatii aikaa ja oivalluksia

Pienten ja rajallisten tilojen sisustaminen on haastavaa, mutta palkitsevaa. Oikeilla sisustusratkaisuilla kodista saa viihtyisän ja toimivan, persoonallisen oman pienen onnenpesän.

"Enää opiskelijat eivät kerää kaikenlaista romua koteihinsa tai vastaanota kaikkea mahdollista sukulaisiltaan. Nyt moni haluaa panostaa sisustukseen, esimerkiksi kunnostamalla vanhaa ja hankkimalla harkitusti toisiinsa sopivia tavaroita. Rahaa ei monellakaan ole paljoa, joten mielikuvistu tarvitaan", kiteyttää 20-vuotias Marjaana.

Rumakin voi olla kaunista

Koska monella opiskelijalla raha on erittäin tiukassa, ei uusien huonekalujen osto ole välttämättä mahdollista. Niinpä monet kirpputorit, huutokaupat ja markkinat toimivat opiskelijoiden huonekalu- sekä sisustusesinekauppoina. Toiselle turha tai ruma esine on toiselle korvaamaton aarre.

Isovanhempien ja vanhempien vintit voivat myös olla varsinaisia keitaita. Vinteille kun on vuosien saatossa kertynyt jos jonkinnäköistä tavaraa. Näillä vinteiltä ja toreilta tehdyistä löydöistä saa opiskelijan asuntoon veikeää ilmettä, mutta monesti vanhoja huonekaluja tulee kunnostaa ennen käyttöä. Pienellä budjetilla sisustaminen on hidasta, mutta erittäin luovaa.

Yhdistele uutta ja vanhaa

Uuden ja vanhan yhdisteleminen on tällä hetkellä erittäin trendikästä, mikä on kuin omiaan vähävaraiselle opiskelijalle. Yhdisteleminen pitää vain osata tehdä harkitusti ja taidolla.

"Rakastan kirpputoreja ja kotiini on kantautunut jos jonkinnäköistä tavaraa toreilta ja vanhojen tavaroiden huutokaupoista. Esimerkiksi kaikki kotini tuolit on hankittu kirppareilta. Olen sitten jälkikäteen maalannut ne samanvärisiksi ja hankkinut niihin veikeitä istuintyynyjä", kertoo Marjaana.

Vanhoja huonekaluja ostaessa on syytä varmistaa niiden yleiskunto. Pienet naarmut ja lohkeamat voi näppärästi piilottaa uudella maalikerroksella. Samalla huonekaluista saa juuri haluamansa värisiä.

Vanhat tyynyt ovat myös mainioita löytöjä toreilta. Niiden päälle voi joko itse tai äidin avustuksella tehdä kauniit päälliset asunnon muuhun värimaailmaan sopiviksi. Tyynyt toimivat joko koristeina sohvalla tai sängyn päällä – tai vallan mainiosti istuinalusina esimerkiksi illanistujaisissa, kun tuoleja ei ole riittävästi.

Silloin tällöin kirppareilta saattaa löytää myös kauniita verhoja ja muita kodintekstiilejä. Torit ovat pullollaan tauluja, peilejä, astioita ja muita pieniä aarteita.

Pienten tilojen sisustaminen vaatii mielikuvitusta

Ahtaan solu-asunnon tai vuokrayksiön sisustuminen on haastava projekti, sillä neliöitä ei ole paljoa ja kuitenkin tietyt huonekalut pitäisi kotiin saada mahtumaan. Sängylle, pöydälle, kirjahyllylle ja todennäköisesti myös tv-tasolle tulisi ainakin raivata tilaa.

Mikäli asunto on hyvin pieni, voi esimerkiksi sänky toimia päiväsaikaan sohvana. Sänky on erinomainen sohva, kun sen sijoittaa seinän viereen näköetäisyydelle televisiosta ja päälle heittää runsaasti isoja tyynyjä.

Erilaiset rahit ovat myös mainioita sisustuselementtejä pieneen kotiin. Ne toimivat myös istuimina ja niiden sisälle on mahdollista säilöä tavaroita.

Väreillä on myös merkitystä sisustuksessa. Vaaleat värit antavat tilantuntua. Isojen huonekalujen on siis hyvä olla vaaleansävyisiä. Verhoilla, tyynyillä, tauluilla ja viherkasveilla voi tuoda lisäväriä muuten niin vaaleaan asuntoon. Myös kynttilät ja pienet sisustusesineet tuovat persoonallista ilmettä niin pieneen kuin suurempaankin asuntoon.

Uni ja viihtyminen tärkeää

Sohva ja sänky ovat huonekaluista niitä, jotka kannattaa ostaa uusina tai ainakin erittäin hyväkuntoisina. Uusi sänky saattaa toki tehdä ison loven opiskelijan budjettiin, mutta on sen arvoista: laatu-uneen kannattaa satsata. Hyvä sänky vaatii kavereikseen hyvän tyynyn ja peiton.

Sohva on yksi kodin käytetyimmistä huonekaluista heti sängyn jälkeen, joten sitä hankkiessa kannattaa myös huomioida laadukkuus. Sohvan tulisi olla miellyttävä ja kestävä.

Sohvan ja muiden isompien huonekalujen väriä ja muotokieltä kannattaa harkita tarkkaan. Neutraalin väriset huonekalut ovat turvallinen valinta, sillä niihin ei kyllästy heti. Sama seikka pätee muotoiluun. Design-huonekalut eivät aina ole käytännöllisiä ratkaisuja pienessä opiskelija-asunnossa.

Teksti: Johanna Tamminen
Kuvat: Asko, Indiska ja Sotka

Lue myös:

    Uusimmat