Opiskelija-asunnoissa yhtä hyvä äänieristys kuin kovan rahan asunnoissa

– Olen mitannut opiskelija-asunnoista huippuarvoja äänieristävyydessä. Rakennusliikkeet eivät panosta meillä äänieristykseen, sillä kovan rahan asunnoissa äänieristävyys ei ole yhtään sen parempi, väittää toimitusjohtaja Heikki Helimäki, Helimäki Akustikoista.

Helimäen mukaan rakennusliikkeet mainostivat kymmenen vuotta sitten asuntoja hyvällä äänieristyksellä, mutta siitä luovuttiin, kun tuloksena oli ennätysmäärä valituksia.

– Asunnot voidaan luokitella äänieristävyyden perusteella neljään eri luokkaan. Vanhat asunnot ja nykymääräykset, jotka koskevat uusia asuntoja. Sitten on vielä A- ja B -luokat, jotka ovat äänieristävyydeltään parempia, mutta valitettavasti meillä ei rakenneta niitä ollenkaan, väittää Helimäki.

Esimerkiksi Ruotsissa kerrostaloihin rakennetaan jo aika yleisesti asuntoon yksi paremmin äänieristetty huone.

Äänieristysvaatimuksiin odotettavissa muutoksia

Poliitikot ovat päättäneet, mikä on hyvä äänieristävyys. Viisitoista prosenttia ihmisistä kokee hyväksytyn melun häiritseväksi, vaikka se täyttää vaatimukset. Tämän lisäksi meillä on joukko äänelle yliherkistyneitä ihmisiä, jotka pienikin melu vaivaa.

45 minuuttia -ohjelman keskiviikon lähetyksessä kerrotaan espoolaisesta asukkaasta, jonka asunnossa häiritsevin melu on matalataajuinen melu. Tämä melu voidaan mitata monella eri tavalla ja saada siitä erilaisia, jopa ristiriitaisia tuloksia. Tässä tapauksessa asukas ei saa nukuttua makuuhuoneessaan.

Helimäki on mukana 30 Euroopan maan yhteisessä hankkeessa, joissa äänieristysmittauksessa olevat ongelmat pyritään ratkomaan niin, että tietoa ja rakenteita voidaan siirtää maasta toiseen. Tämän selvitystyön pohjalta myös Suomen äänieritysasioita tullaan muuttamaan jo lähivuosina.

Lue myös:

    Uusimmat