Opintotukea karhutaan takaisin entistä useammilta

Kansaneläkelaitos perii toissa vuoden opintotukea takaisin 28 400 hengeltä. Määrä on vajaa tuhat enemmän kuin viime vuonna. Ehdotukset opintotuen takaisinmaksusta postitettiin tänään niille opiskelijoille, joiden tulot ovat verotietojen mukaan ylittäneet heidän nostamansa opintotuen tulorajat.

Perittävää on nyt yhteensä 28,5 miljoonaa euroa eli pari miljoonaa enemmän kuin viime vuonna. Keskimääräinen perittävä summa on 1000 euroa. Opiskelijat voivat pyytää päätöksen käsittelemistä uudelleen, jos tuloraja on esimerkiksi ylittynyt vasta valmistumisen jälkeen. Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana ansaituista tuloista, takaisin maksettava määrä voi pienentyä tai takaisinmaksua ei tule lainkaan. Aikaisemmissa tulovalvonnoissa opintonsa aloittaneita tai valmistuneita on ollut 20-25 prosenttia takaisinmaksuehdotuksen saaneista.

Tänä vuonna takaisinperinnässä käytettiin ensimmäistä kertaa uutta laskutapaa. Sen mukaan opiskelijalta peritään takaisin vain niiden kuukausien opintorahat ja asumislisät, joiden vuoksi tuloraja on ylittynyt. Samalla takaisin perittävään määrään tehtävä korotus nousee seitsemästä prosentista 15 prosenttiin. Vuoden 2002 ylimääräistä opintotukea voi palauttaa maaliskuun loppuun saakka. Opintotukea sai vuonna 2001 338 000 henkeä.

Joka vuosi enemmän tapauksia

Laajasta julkisuudesta ja tehostetusta tiedotuksesta huolimatta perintätapausten määrä on kasvanut kerta kerralta. Vuoden 1998 tukia karhuttiin keväällä 2000 takaisin 22 200 opiskelijalta, vuoden 1999 tukia 22 500 opiskelijalta ja vuoden 2000 tukia 27 500 opiskelijalta.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n mielestä takaisinperittävän summan suuruutta selittää osin opintotuen alhainen taso. Yhtäkään opintotukeen liittyvää etuutta ei ole korotettu viiteen vuoteen. Opintorahaa ei ole korotettu kymmeneen vuoteen. Tästä syystä opiskelijoiden on rahoitettava opiskeluaan esimerkiksi käymällä töissä. Liiton puheenjohtajan Tommi Laition mielestä palkkaseuranta ei aina ole työssäkäyville opiskelijoille yksinkertaista, koska useimmat heistä tekevät epäsäännöllisiä töitä. Perintäjärjestelmää Laitio pitää kuitenkin toimivana. -Mielestäni järjestelmä on oikeudenmukainen. Opiskelijoilla on velvollisuus seurata itse vuositulojaan.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat