Mainos

Opintojen venyminen huolettaa poliitikkoja: "Opiskeluajasta tullut aikuisten leikkikehä"

Suomalaisnuorten opiskelujen venyminen huolestuttaa niin poliitikkoja kuin yliopistoväkeäkin.

Tuoreen selvityksen mukaan vain runsas kolmasosa yliopisto-opiskelijoista suoriutuu vuodessa opiskelujen minimivaatimuksista. Liki puolet alle kolmikymppisistä nuorista lukeutuu opiskelijoihin.

- Suomen yliopistoissa keskimäärin vain kolmasosa suorittaa lukuvuodessa 45 opintopistettä, ja sekin on erittäin vaatimaton taso. Se ei voi olla millään tavalla järkevää tai kenenkään etu, sanoo valtiosihteeri Raimo Sailas.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston professorin Vesa Puttosen mielestä opintojen pitäisi maksaa.

- Opiskelu katsotaan ilmaishyödykkeeksi, ja siihen suhtaudutaan siksi liian vapaasti. Jonkinlainen maksullinen yliopisto-opetus olisi ehdottomasti ratkaisu tähän kysymykseen, Puttonen sanoo.

"Aikuisten ihmisten leikkikehä"

- Opiskeluajasta on joskus tullut sellainen aikuisten ihmisten leikkikehä. Ei opiskella sillä teholla ja tuottavuudella, mikä olisi mahdollista, kommentoi puolestaan Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Ruotsissa, jossa opiskelu on hiukan nopeampaa kuin Suomessa, ehdotetaan jo kolmatta lukukautta kesäksi, jotta opiskelut saisivat lisää vauhtia. Suomessa opiskeluja hidastaa pääsääntöisesti se, että lainaa ei haluta ottaa.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.