Opi hallitsemaan painajaisiasi

Tutkijoiden mukaan kauhu-unista voi päästä eroon hypnotisoimalla itsensä.

Heräätkö hikisenä, painajaisen kauhukuvat vielä mielessäsi? Ei hätää: tutkijoiden mukaan painajaisista voi päästä eroon itse, kertoo Times of India.

Unitutkimuksen pioneeri Rosalind Cartwrightin mukaan pahimmatkin painajaiset voi karkottaa opettelemalla ohjaamaan niitä. Cartwrightin mukaan aivot yrittävät suojella nukkujaa tietyillä kemikaaleilla, jotka vähentävät kauhukuvia unissa.

Uniklinikoilla nukkujille opetetaan selkounta (engl. Lucid dreaming) jossa unen näkijä ymmärtää näkevänsä unta. Tällöin unta on mahdollista kontrolloida vaikuttamalla sen tapahtumiin.

Jos samantapainen uni uusiutuu usein, unesta voi valita tietyn kuvan, johon keskittyy: kuvan jälkeisiin tapahtumiin voi sitten vaikuttaa tietynlaisen itsehypnoosin avulla.

Uniklinikan tulokset ovat rohkaisevia. Haiden kanssa unissaan uinut nainen oppi muuttamaan pedot delfiineiksi; toinen nainen muutti häntä jahdanneen miehen suklaaksi, ja söi hänet!

Miten se tehdään?

Selkounia voi opetella esimerkiksi asettamalla kellon soimaan aamuyöllä, kun REM-uni on syvimmillään. Myös unipäiväkirja auttaa ymmärtämään omaa unimaailmaa ja sen tapahtumia. Kannattaa myös kokeilla muistella ja pitää mielessä jotakin asiaa samalla, kun vaipuu uneen.

Normaalielämässään voi myös tehdä todellisuustestejä. Voitko hengittää, vaikka pidät nenästäsi kiinni, saatko työnnettyä käden seinän läpi tai voitko lentää?

Testejä tulee tehdä hereillä oltaessa, jolloin ne vaikuttavat oudoilta ja järjettömiltä. Unimaailman logiikka on kuitenkin erilainen, ja siellä testi auttaa sinut havahtumaan unimaailmaan.

MTV3/Helmi

Lähde: Timesofindia.indiatimes.com, Wikipedia

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja