Opetusministeriön valta kasvaa Kansallisoopperan asioissa

Kansallisoopperan päärahoittajiin kuuluva Opetusministeriö nimeää sääntömuutoksen jälkeen yli puolet hallituksen jäsenistä.

Ministeriö saa kaksi jäsentä lisää oopperan hallitukseen. Henkilökunnan edustus sitä vastoin putoaa hallituksesta pois. Kansallisoopperan hallitus päätti sääntömuutoksesta tänään. Sääntömuutos astunee voimaan huhtikuun lopussa, kun oopperalle nimitetään uusi hallitus.

Sen jälkeen oopperan pääjohtaja Erkki Korhonen, hallintojohtaja Pekka Kauranen ja kolme henkilökunnan edustajaa eivät enää istu hallituksessa jäseninä. Vastedes oopperan hallituksessa on neljäntoista sijasta yhdeksän jäsentä, joista viisi nimeää opetusministeriö, kaksi Helsingin kaupunki, yhden Espoo ja yhden Vantaa.

Uusien sääntöjen mukaan opetusministeriö valitsee hallituksen puheenjohtajan, kun aiemmin hallitus valitsi puheenjohtajan itse keskuudestaan. Oopperan päärahoittajiin kuuluva opetusministeriö ehdotti Kansallisoopperan hallitukselle kokoonpanon muuttamista lokakuussa. Henkilökunnan edustajilla on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa, kun taas pääjohtaja ja hallintojohtaja toimivat niissä esittelijöinä.

Nyt oopperan johdolla on ollut hallituksessa kaksoisrooli sekä esittelijänä että omien esitystensä käsittelijänä. Kansallisoopperan hallitus käsitteli keskiviikkona myös tilintarkastajien tekemää selvitystä oopperan taloushallinnosta.

- Asiantuntijoiden suositukset ovat pitkälti niitä, joihin olemme ryhtyneet jo viime keväästä kun tervehdyttämisohjelma aloitettiin, hallituksen puheenjohtaja Seppo Tiitinen sanoo.

Suunnittelun aikajänne pitenee

Hallitus päätti pidentää ohjelmisto- ja taloussuunnittelun aikaväliä kahdesta vuodesta kolmeen.

- Kolmen vuoden suunnittelu on minimaalisin mahdollinen toimintatähtäin oopperataloissa. Ohjelmiston osalta on tarpeen pyrkiä vieläkin pidempään, aina viisivuotiseen ennakointiin, jotta voimme keskustella muiden talojen kanssa tasaveroisesti parhaista taiteilijoista. Myös budjetin seurantaa tiivistetään, kertoo Tiitinen.

Ensi-iltojen ja ohjelmistoon palaavien teosten määrä pysyy entisellään eli ooppera tarjoaa jatkossakin seitsemän ensi-iltatuotantoa ja viisitoista uusintaensi-iltaa vuodessa. Näytäntöjen ja harjoitusten kokonaismäärä päänäyttämöllä kuitenkin vähenee noin 20 prosenttia vuodesta 2008 alkaen.Viikoittaiset esitykset vähenevät yhdellä näytännöllä.

Hallitus jatkoi myös oopperan ilmapiirikartoituksen käsittelyä. Kartoituksen mukaan ilmapiiri oopperassa on erittäin huono. Asian selvittely jatkuu siten, että johto valmistaa seuraavaan kokoukseen oman näkökulmansa nyt tehtyihin ehdotuksiin ja sen jälkeen hallitus päättää mitä tehdään.

- Henkilöiden vaihtamisen tasolle meneviä ehdotuksia ei ollut. Nyt oopperassa edetään vakaasti ja rauhallisesti ja arvioidaan uudelleen aikaisempia menettelytapoja, Tiitinen rauhoittelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat