Opetusministeri Virkkunen: Arhinmäen kouluidea radikaali ja turha

Opetusministeri Henna Virkkunen pitää tarpeettomana ajatusta oppivelvollisuusiän nostamisesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti Aamulehdessä oppivelvollisuusiän korottamista täysi-ikäisyyteen saakka. Hän perustelee näkemystään nuorten syrjäytymisen ehkäisyllä.

Virkkusen mukaan Arhinmäen ehdotus panisi koko suomalaisen koulutussuunnitelman uusiksi.

- Arhinmäki esittää koko suomalaisen koulutusjärjestelmän melko radikaaliakin muutosta, ja mielestäni tälle ei ole perusteita, Virkkunen sanoo MTV:n uutisille.

- Mielestäni perusopetuksessa on saatava valmiudet ja motivaatio sille tasolle, että jatko-opiskelupaikan saa. Se, että nostetaan oppivelvollisikää ei sinänsä ratkaise kysymystä. Siinä on myös ongelmia: jos nuori ei esimerkiksi pääse haluamalleen alalle opiskelemaan, hänellä olisi kuitenkin velvollisuus opiskella ammattiin.

Virkkunen näkee tärkeämpänä auttaa peruskoulun jälkeen syrjäytyneitä nuoria mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Myös moniammatillista yhteistyötä on syytä lisätä kunnissa.

- Juuri tällä viikolla, tietääkseni torstaina ministeri Wallinille antaa esityksensä työryhmä, joka on selvitellyt moniammatillista yhteistyötä kunnissa, eli sitä miten saataisiin mahdollisimman aikaisin koppi syrjäytymisvaarassa olevista nuorista.

Myös Kuntaliitto vastustaa Arhinmäen ideaa

Kuntaliitto ei näe tarpeellisena nostaa oppivelvollisuusikää.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Juha Karvonen pitää nykyistä järjestelmää toimivana eikä hänen mukaansa oppivelvollisuuden pidentämiselle ole tarvetta.

Karvosen mukaan nyt pitäisi keskittyä niihin nuoriin, jotka jäävät peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa.

- Noin 6 prosenttia peruskoulun päättäneistä nuorista eli 4 200 henkilöä jää ilman jatkokoulutuspaikkaa. Meidän pitäisi keskittää kaikki voimavarat tähän nuorten joukkoon sillä tavalla, että me pystyisimme auttamaan heidät takaisin koulutuksen pariin. Näkisin siis, että tämä olisi meille se tulevaisuuden keskeisin haaste, eli näiden nuorten osalta pitäisi löytää sen tyyppisiä ratkaisuja, että me saisimme aikaan parempia tuloksia, Karvonen kertoo.

Kuntaliiton mukaan ilman opiskelupaikkaa jäävien tukipalveluja pitäisi kehittää niin, että syrjäytyminen saataisiin estettyä.

Kuntien, valtion ja työvoimahallinnon tulisi Karvosen mielestä yhdessä pohtia niitä toimenpiteitä, joilla syrjäytyviä nuoria voitaisiin auttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat