Mainos

Opetusministeri Rask: Ajatteleva kansalainen yhteiskunnan perusta

Euroopan valtioiden menestys piilee yhteiskunnallisessa demokratiassa ja poliittisessa vakaudessa. Aktiivinen, toimiva ja itsenäisesti ajatteleva kansalainen on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hän on kansalaisyhteiskunnan rakentaja ja tukipilari, sanoi opetusministeri Maija Rask (sd.) Hän avasi Turussa Elinikäinen oppiminen, vapaa sivistystyö ja kansalaisyhteiskunta -konferenssin. Se on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden asiantuntijakokouksia. Hän totesi, että pohjoismaisessa kansansivistyksessä kansanliikkeillä ja kansalaisjärjestöillä on keskeinen asema.

Kansalaisjärjestöt, poliittiset puolueet, ammattiyhdistysliike, aktiiviset päättäjät ja kansalaiset ryhtyivät järjestämään erilaisia oppimismahdollisuuksia. -Näin syntyi oppimistoimintojen kudelma, joka muodostaa vapaan sivistystyön sisällön. Toiminnan organisoiminen ja erityisesti suhde valtioon johti oppilaitosten perustamiseen. -Vapaan sivistystyön tehtävät on kytkettävä tämän päivän eurooppalaiseen kansalaisyhteiskuntaan. Tässä konferenssissa pohdimme, mitkä ovat vapaan sivistystyön todelliset vaikutusmahdollisuudet nykyisessä Euroopassa, Rask tiivisti.

Kolmipäiväisen kokouksen tarkoituksena on valmistella uusia eurooppalaisia koulutusohjelmia. Mahdollisesti ns. Sokrates II -ohjelma hyväksyttäneen Suomen puheenjohtajuuskaudella. Aikuiskoulutus on saanut keskeisen sijan ohjelmassa. Muita teemoja ovat vapaa sivistystyö, syrjäytyminen ja kansalaisyhteiskunta. Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari puhuu kokouksessa huomenna aamupäivällä demokratiasta ja kansalaisyhteiskunnasta tulevaisuuden Euroopassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.