Mainos

Opetusministeri Kiuru ajaa yhä pakollista lisävuotta peruskoulun päälle

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) haluaa yhä pidentää oppivelvollisuutta loppupäästä vuodella. Hän tuo ehdotuksensa hallituksen kestävyysvajeneuvotteluihin.

– Suomalainen peruskoulu mahtava keksintö kansainvälisestikin. En jää murehtimaan, että esimerkiksi hallituspuolue kokoomus vastustaa ehdotustani lisävuodesta. Se on rakenteellinen uudistus, joka kannattaa pitää esillä, Kiuru sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa tänään.

Kiuru ei ole pidentämässä peruskoulua vuodella, vaan haluaa lukion ja ammattikoulun ensimmäisen vuoden pakolliseksi.

Kiurun mukaan kyse on kaikkien nuorten saamisesta työelämään ja työurien pidentämisestä.

– Samat keskustelijat, jotka pidentäisivät työuria loppupäästä eli nostaisivat eläkeikää mekaanisesti, blokkaavat nyt tätä keskustelua, että saisimme täältä nuorten päästä jatkoa työuriin, Kiuru heitti piikin kokoomuksen suuntaan.

Kiuru kertasi luvut, joiden mukaan pelkän peruskoulun varaan jäävillä työttömyysriski on kolme kertaa suurempi kuin jatkokoulutusta saavilla. Lisäksi pelkän peruskoulun käyneiden työllisyysaste on vain noin 40 prosenttia. Vuosittain 3 500 - 5 000 nuorta ei jatka toiselle asteelle.

– En usko ollenkaan, että kaikki nuoret aloittavat toisen asteen koulutuksen. Sen takia me tarvitsemmekin oppisopimiskoulutusta, työpajoja, vaihtoehtoja jokaiselle. Elämäntaidon hallinnat eivät ole kaikilla sillä tasolla, että opiskelu maittaa.

– Jos peruskoulun jälkeen ei ole tarjolla mitään, tuomitsemme ikäluokasta aika monet. Pelkän peruskoulun varassa työajanodote tulee olemaan paljon lyhyempi kuin muilla, käytännössä 25 vuotta.

Kiuru aikoo viedä ehdotuksensa eteen päin.

– Tämähän on poliittisissa käsissä. Olen tehnyt ehdotuksen ja aion viedä sen isoja rakenteellisia uudistuksia käsittelevän hallituksen kokoukseen. Käytännössä jouluun mennessä kestävyysvajeeseen liittyvistä kysymyksistä päätetään. Jos me todella haluamme pidentää työuria, meidän pitää olla valmis siihen, että jokainen nuori ainakin aloittaa toisen asteen koulutuksen, opetusministeri Kiuru sanoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.