Mainos

Opetushallitus: Koulun arvovalta säilynyt opettajien ansiosta

Maailman opettajien päivän tilaisuudessa Lappeenrannassa tänään puhunut opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala uskoo koulun arvovallan säilyneen rehtoreiden ja opettajien ammattitaidon ja kutsumuksen ansiosta.

Suomalaisessa asenneilmastossa koulua arvostetaan edelleen korkealle. Räjähdysmäisesti kasvavassa informaatiokaaoksessa koulu nauttii luottamusta eikä koulun arvovaltaa ole horjutettu kuten pitkään koulun kanssa tasaveroisena arvostettua oikeuslaitosta, sanoi Sarjala

. Helppotajuisuuden ihannointi ja viihteellistäminen samoin kuin yhteiskunnallinen epävarmuus ovat lisäämässä opettajien haasteita:
-Uusi luokkajako on tuonut yhteiskunnallisen epävarmuuden kouluun. Vanhemmat eivät jaksa tai osaa huolehtia lapsistaan, ja koulu joutuu korvaamaan sitä turvallisuutta, mitä koti ei enää tuota, Sarjala totesi.

OAJ perää kuntien vastuuta

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi totesi valmisteilla olevan uuden koululainsäädännön lisäävän entisestään kuntien vastuuta. Opettajien lomautukset antavat hänen mukaansa huolestuttavan kuvan monien päättäjien vastuuntunnosta. Toisaalta useissa kunnissa on jo ryhdytty määrätietoisesti palauttamaan koulutoimen resursseja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, Kangasniemi korosti.

Cygnaeus-palkinto saamelaiselle luokanopettaja Kaaren Kitille

Opetushallituksen myöntämän palkinnon perusteena on Kitin ansiokas työ saamelaisten koulutoimen kehittäjänä. Kaaren Kitti on työskennellyt yli 20 vuotta luokanopettajana mm. Outakoskella ja Karigasniemellä. Hän on saamelaisopettajien järjestön puheenjohtaja sekä saamelaisneuvoston jäsen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.