Mainos

Opetushallitus ajaa peruskoulujen kesälomien myöhentämistä

Kesäloman siirtoa myöhemmäksi perustellaan opetuksen monipuolistamisella, eurooppalaisella lomakäytännöllä ja perheiden aikatauluilla.

Nykykäytännön säilyttämistä perustellaan sen helppoudella, sääolosuhteilla sekä pitkän kevätlukukauden raskaudella. Kuuden kummikuntamme peruskouluista selvä enemmistö oli nykykäytännön kannalla.

Tällä hetkellä Suomen peruskouluissa lukuvuosi kestää 190 työpäivää ja se päättyy viikon 22 viimeisenä arkipäivä. Niin myös näillä Seinäjoen yhteiskoulun kasiluokkalaisilla, jotka tässä venäjän teemaviikolla valmistavat venäläistä kalasiljankaa. Heiltä eivät mahdolliset kesälomamuutokset saa kannatusta.

- Kyllä se on just hyvällä paikallaan siinä, että keskikesällä tulee sitte toi kesäloma, että ei sitte jää yhtään niinku loskaa tuu sitte enää loppulomasta, oppilas Henri Tuomela pohdiskeli.

- No se on varmaa se just niinku odottaa kesää kovaa ja sitte ku rupeaa olemaan lämpimiä päiviä, niin sitte ei huvittais olla koulussa, Tiina Saranpää puolestaan mietti.

Vastakkain kesälomien parin viikon myöhäistämiskeskustelussa ovat opettajien ammattijärjestö OAJ sekä Opetushallitus, joka kannattaa kesäloman siirtoa. Opettajat ja oppilaat ovat tyytyväisiä nykyiseen käytäntöön. Opetushallitus perustelee siirtohalujaan yhtenäisemmällä Eurooppa-käytännöllä sekä opetuksen vaihtelumahdollisuuksilla kesäaikaan. Seinäjoella ei moisia asioita paljon pohdita.

- Aika vähän on puhuttu asiasta mutta yleisesti opettajat ovat sitä mieltä, että nykyinen kesäloma on hyvä ja ajankohtaa ei tulisi muuttaa, totesi Seinäjoen kaupungin sivistysjohtaja Heikki Vierula.

Koulunkäyntiin kesällä on olemassa myös käytännön hidaste, josta ei ole paljon puhuttu ja joka liittyy vanhenevaan koulukiinteistökantaamme.

- Useissa Suomen koluissa tää ilmastointi ei oo välttämättä ajan tasalla ja nytkin keväällä vaikka ulkona on ihan viileää niin sisällä voi luokassa auringonpaisteessa olla lämmintä, perusteli rehtori Jari Noponen Seinäjoen yhteiskoulusta.

Suomessa on juurtunut syvään kahden lukukauden lukuvuosikierto. Opetushallituksen tutkimislistalla ovat kuitenkin myös kolmen ja jopa neljän lukukauden lukuvuosimallit. Neljä kuudesta MTV:n kummikunnasta oli nykykäytännön kannalla. Helsinki haluaisi ajoittaa kesäloman kokonaan itse ja Oulunsalossa kannatetaan kesälomalle siirtymistä kesäkuun puolivälistä alkaen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.