Mainos

Opetushallituksen Sarjala: Kouluilla ei ole oikeutta sooloilla

Opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala toppuuttelee koulujen intoa koetella niille annetun päätösvallan ja valinnanvapauden rajoja.

Sarjala tähdensi tänään Järvenpäässä alkaneessa äidinkielen opetuksen foorumissa koulun tilivelvollisuutta kansalaisia ja päättäjiä kohtaan. Hän muistutti, että koulun tehtävät on määrätty yhteiskunnan ylimmällä päätöksentekotasolla.

-Tämä tehtävänanto edellyttää yksittäiseltä koululta lojaalisuutta toimeksiantajaansa kohtaan, eikä sillä ole oikeutta sooloilla omilla teillään, Sarjala sanoi.

-Työmenetelmät ja osittain oppisisällöt kuuluvat koulun ja opettajan autonomiaan, mutta koulun tulee tiedostaa kansallinen tehtävänsä. Koulun avulla muokataan elämän todellisuutta. Koulu ei mukaudu, se mukauttaa, kuuluivat pääjohtajan ohjeet äidinkielen opettajille.

Opetushallituksessa uudistetaan paraikaa opetussuunnitelmien perusteita. Uusista ohjeista tulee selvästi aiempaa tiukemmat, ja Sarjalan mukaan niihin liittyy ensi kertaa "tietoinen oikeusturvavaatimus".

Kouluille kerrotaan, mihin taitotasoon ja eettisiin päämääriin eri oppiaineissa pyritään, ja millaiseen oppimiskäsitykseen opetuksen pitää perustua. Näin saadaan kriteerit, joiden perusteella koulujen tuloksia voiidaan myös arvioida.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.