Opetushallituksen pääjohtaja: Pisa-pudotus ei yllätä

Opetushallituksen pääjohtajan mukaan Suomen putoaminen Pisa-koulutusvertailussa ei ole yllätys.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi olisi pudonnut kymmenen kärkimaan joukosta matematiikassa, joka oli tuoreimman Pisa-tutkimuksen pääaine.

Myös Opetushallituksen omissa tutkimuksissa on pääjohtaja Aulis Pitkälän mukaan näkynyt oppimistulosten heikentymistä.

- Siellä on ollut oppimistulosten laskua havaittavissa noin numeron verran. Pitkittäistutkimuksissa myös osoittautui, että varsinkin yläkouluvaiheessa asenteet matematiikkaa kohtaan huononivat, Pitkälä sanoi STT:lle.

Tuoreimmassa Pisa-vertailussa matematiikan kärjessä on HS:n mukaan lähinnä Aasian maita, mutta myös esimerkiksi Viro olisi ohittanut Suomen matematiikan taidoissa. Pohjoismaista Suomi on lehden mukaan yhä paras. 

Pelastaisivatko pelifirmat? 

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) ei halunnut lauantaina kommentoida STT:lle lehden tietoja.

Syyskuussa Kiuru ehdotti, että pelifirmat otettaisiin mukaan ideoimaan matematiikan opetusta. Silloin Opetushallitus oli juuri julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan oppilaiden kiinnostus matematiikkaan ja usko omiin matemaattisiin kykyihinsä laskee dramaattisesti kouluvuosien aikana yläluokkiin mennessä.

Pitkälän mielestä matematiikan opetuksessa on parantamisen varaa. Hänen mukaansa opetusmenetelmät näyttäisivät tutkimuksen perusteella olevan yksipuolisia.

- Kai matematiikassakin voisi mennä lähemmäs käytännön tehtävien ratkaisuja, sellaisten, jotka ovat lähellä elämää.

HS:n mukaan Suomen sijoitus Pisa-vertailussa on pudonnut myös lukutaidossa ja luonnontieteissä, mutta niissä Suomi on kuitenkin kärjen tuntumassa.

Tästäkin on Opetushallituksen tutkimuksissa ollut viitteitä.

- Lukeminen on vähentynyt, erityisesti pitkäjänteinen syventynyt lukeminen, Pitkälä harmittelee. 

Lue myös:

    Uusimmat