Opetus- ja kulttuuriministeriöön ylijohtajaksi nimitettiin Ylen ex-päätoimittaja Jääskeläinen – "Linjan määräävät hallitus ja poliitikot, minä olen vain virkamies"

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtajaksi nimitettiin Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Jääskeläinen sanoo STT:lle, että haki tehtävään, koska piti sitä kiinnostavana.

–  Mietin sitä, kuinka merkittävä ja vaikuttava asia sekä Suomen että maailman tulevaisuudelle on se, miten tutkimus voi olla vaikuttavaa ja palvella yhteiskuntaa. Tämä on niin kiinnostava tehtävä, että päätin hakea, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen ei kommentoi linjaansa korkeakoulu- ja tiedepolitiikan saralla. Hän muistuttaa, että hänet on juuri nimitetty tehtävään.

–  Toisekseen kannattaa muistaa, että politiikan linjan määräävät hallitus ja poliitikot. Minä olen vain virkamies.

Jääskeläinen ei myöskään kommentoi, onko hänellä valmiiksi mielessä asioita, joita hän haluaisi saada aikaan korkeakoulu- ja tiedepolitiikassa.

–  Voi olla, että on asioita joita haluaisin saada aikaan, mutta en halua tässä vaiheessa puhua niistä mitään. Korostan sitä, että politiikan sisällön määrittelevät ne, joille poliittinen vastuu kuuluu, ja meidän tehtävämme on valmistella ja toimeenpanna.

Jääskeläinen ei myöskään vastaa kysymykseen siitä, missä asioissa korkeakouluissa pitäisi hänen mielestään petrata.

Päihitti OKM:n johtajat

Jääskeläinen päihitti nimitysprosessissa OKM:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikasta vastaavat johtajat.

Hän sanoo, ettei ole keskustellut viran hakemisesta etukäteen ministeriön tai puolueiden edustajien kanssa.

Kysyttäessä pyydettiinkö häntä hakemaan paikkaa, hän vastaa olleensa tehtävästä kiinnostunut ja hakeneensa sitä.

–  Näitä tehtäviä on haettava, jos niihin haluaa tulla nimitetyksi, eli hain tehtävään.

Jääskeläinen on aiemmin sanonut Twitterissä, että tieteen rahoittamisen systeemissä on riski tieteen sisäsiittoisuudelle ja sille, että tiede tuottaa tietoa, joka on vain tiedeyhteisölle relevanttia.

–  Tarkoitan lähinnä sitä, että tiedeyhteisö itsekin keskustelee kovasti siitä, mikä on tieteen tekemisen sisäinen kannustinjärjestelmä. Ei varmaan ole kenellekään alalla työskentelevälle uutinen, että siitä asiasta on lukuisia erilaisia näkemyksiä. Nämä ovat varmaan asioita, jotka ikuisesti ovat esillä, Jääskeläinen toteaa kysyttäessä, mitä hän twiitillään tarkoitti.

Jääskeläisen määräaikainen virkasuhde alkaa lokakuun alussa ja kestää vuoden 2025 syyskuun loppuun.

–  Ydinasia on se, että tehtävä on äärimmäisen mielenkiintoinen ja motivoiva suomalaisen yhteiskunnan ja sen tulevaisuuden kannalta. Menestyminen edellyttää yhteistyötä sekä vastaavan virkamieskunnan että tiede- ja korkeakouluyhteisön kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja