Mainos

Opetti vakoojaa, joka räjäytti matkustajakoneen 1987 – onko hän yhä hengissä?

Pohjois-Korea ja Japani neuvottelevat jälleen maiden suhteita vuosikymmeniä hiertäneestä sieppauskiistasta. Osapuolten on määrä keskustella ihmiskaappauksista Pekingissä.

Pohjois-Korea myönsi vuonna 2002 ensimmäistä kertaa siepanneensa 13 japanilaista 1970- ja 1980-luvuilla opettamaan vakoojilleen japanin kieltä ja japanilaisia tapoja.

Maa palautti viisi siepattua takaisin Japaniin vuonna 2009. Se on ilmoittanut muiden uhrien kuolleen, mutta Japani on vaatinut tästä vuosikausia pitäviä todisteita.

Pohjois-Korea ilmoitti ennen Pekingin-neuvotteluja positiivisia uutisia ainakin yhden kaapatun omaisille: vuonna 1977 siepatun japanilaistytön pohjoiskorealainen tytär on saanut luvan vierailla Japanissa.

Pohjoiskorealaiset agentit sieppasivat 13-vuotiaan Megumi Yokotan vuonna 1977,kun tyttö oli kävelemässä rannalla matkallaan koulusta kotiinsa. Pohjois-Korea on väittänyt, että Yokota olisi kuollut, mutta Japani pitää tapausta yhä epäselvänä.

Pohjois-Koreassa Yokotan tiedetään synnyttäneen tyttären, nyt 26-vuotiaan Kim Eun Gyongin. Yokotan vanhemmat saivat tavata Kimin ensimmäistä kertaa aiemmin tänä vuonna. Salainen tapaaminen järjestettiin Mongoliassa, missä Pohjois-Korea ja Japani ovat harjoittaneet aiemminkin epävirallista diplomatiaansa.

26-vuotiaan Kim Eun Gyongin isän tiedetään olevan eteläkorealainen mies, joka niin ikään siepattiin aikoinaan Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korea on nyt siis luvannut, että Kim Eun Gyong pääsee tapaamaan isovanhempiaan Japaniin tämän vuoden marraskuussa. Lisäksi maa on luvannut avata uudelleen tutkimukset siitä, onko Kim Eun Gyong yhä mahdollisesti hengissä.

Matkustajakoneen räjäytys avasi mysteeriä

Yksi kaapatuista japanilaisista oli 22-vuotias yksihuoltajaäiti Yaeko Taguchi. Baarityöntekijänä toiminut Taguchi siepattiin Tokiossa vuonna 1978.

Hänen veljensä Shigeo Iizuka kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa, että epätietoisuus hänen siskonsa kohtalosta kalvoi perhettä useita vuosia. 

Shigeo Iizuka adoptoi vaimonsa kanssa kadonneen siskonsa pojan. He päättivät, etteivät kertoisi pojalle traagista totuutta tämän äidistä.

- Päätin, että hän saa kuulla totuuden täyttäessään 20 vuotta, sanoo Iizuka.

Mysteeri alkoi kuitenkin avautua järkyttävällä tavalla vuonna 1987, kun eteläkorealaiseen matkustakoneeseen tehtiin terrori-isku: kone räjähti ilmassa surmaten 115 ihmistä.

Terrori-iskusta pidätettiin pohjoiskorealainen naisvakooja Kim Hyon-hui, jonka Etelä-Korea tuomitsi kuolemaan vuonna 1987. Myöhemmin Kim kuitenkin armahdettiin,  koska hänen todettiin toimineen Pohjois-Korean hallituksen aivopesemänä.

Kadonneen yksihuoltajaäiti Yaeko Taguchin kohtalo alkoi saada valaistusta Kimin vangitsemisen jälkeen. 

Kim kertoi kuulusteluissa, että hän oli saanut koulutusta Pohjois-Koreassa japanilaiselta naiselta. Asiaa selviteltiin, jolloin kävi ilmi, että tuo nainen oli Yaeko Taguchi.

Pohjois-Korea on väittänyt, että Taguchi menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1986. Todisteita naisen kohtalosta ei ole saatu vielä tähänkään päivään mennessä. 

Lähteet: Reuters, AP, CNN


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.