Mainos

Opettajien pakkolomautustahti kiihtyy

Perusopetuslain porsaanreikä houkuttaa kuntia lomauttamaan opettajiaan. OAJ pitää lomautuksia laittomina

Tänä vuonna kahdeksan kuntaa lomauttaa opettajansa. Kasvu vuosituhannen alkuvuosien yhden tai kahden kunnan pikkulomautuksiin on huomattava.

Vuonna 1999 uusitun perusopetuslain tarkoituksena oli estää opettajien lomautukset mutta lakiin jäi tulkinnanvaraa, jota kunnat rahapulassaan ovat alkaneet käyttää hyväkseen.

Opettajien pakkolomatahti kiihtyi koko 1990-luvun ollen huipussaan 1998, jolloin lomalla oli opettajia 46 kunnasta. Kehitykselle haluttiin valtiovallan taholta piste ja uusi perusopetuslaki astuin voimaan vuoden 1999 alusta.

- Lähtökohtana oli se, että laki kirjoitetaan niin, että nämä lomautukset todella niin, niin loppuisivat, sivistystoimentarkastaja Kirsti Eneberg Länsi-Suomen lääninhallituksesta kertoo.

Aluksi näytti hyvältä, nyt ei enää, sillä tänä vuonna kahdeksan kuntaa lomauttaa opettajansa ja opettajien ammattijärjestö OAJ pelkää määrän ensi vuonna hyvinkin tuplaantuvan. Lain mukaan oppilaalla on työpäivinä oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja kunnat ovat nyt sitä mieltä, että lapsen oikeus toteutuu ilman opettajaakin.

- Jos on kysymys noinkin pitkistä ajoista että menee viikko tai pari niin, niin uskon, että on kyllä tosi vaikea järjestää niin, että se ihan oikeasti se lain kirjain ja henki toteutuisi, Eneberg epäilee.

Kun laissa on reikä sen kummemmin lääninhallitukset kuin hallinto-oikeudetkaan eivät voi puuttua kuin räikeimpiin väärinkäytöksiin. Lasten katseet kääntyvätkin nyt opetusministeri Antti Kalliomäkeen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.