Mainos

Opettajien johtama lakkoaalto hiljensi Britannian

Tuhannet koulut pitävät tänään ovensa suljettuina Britanniassa opettajien lakon vuoksi. Kyseessä on ensimmäinen maanlaajuinen opettajien lakko Britanniassa 20 vuoteen.

Lakossa on noin 200 000 opettajan lisäksi toiset 200 000 virkamiestä, heidän joukossaan passintarkastajia, rannikkovartijoita ja työvoimatoimistojen henkilökuntaa. Työnseisaus oli ammattiliittojen mukaan suurin kymmenen vuotta kestäneellä työväenpuolueen valtakaudella.

Opettajat osoittivat yksipäiväisellä lakolla mieltään tammikuussa solmittua kolmivuotista palkkasopimusta vastaan. Sopimuksen mukaan opettajien palkat nousevat noin 2,4 prosenttia tämän vuoden syyskuussa ja suunnilleen saman verran kahtena seuraavana vuonna.

Ammattiliitto NUT:n mukaan opettajat eivät lähde lakkoon heppoisin perustein, mutta mitta on nyt tullut täyteen. Liiton mukaan inflaatio on syönyt korotukset jo kolmena peräkkäisenä vuonna ja sama näyttää vain jatkuvan, vaikka elinkustannukset nousevat koko ajan.

- Me koulutamme tulevaisuuden johtajat, hoitajat - ja opettajat. Ilman meitä maa ei pärjää. Noidankehä vain kiihtyy ja köyhyys uhkaa, moitti lakkomarssille osallistunut opettaja Janet Arthur Lontoossa.

Ympäri maata järjestettiin kymmeniä mielenosoituksia.

Brown ahdingossa

Lakot olivat uusin isku muutenkin kovaan höykytykseen joutuneelle Gordon Brownin hallitukselle. Vanhemmat britit ovat jo äityneet muistelemaan kuuluisaa "tyytymättömyyden talvea" 1978-79, jolloin työväenpuolueen hallitus joutui niin ikään julkisen sektorin lakkojen kurittamaksi.

Pääministeri Brown oli vastikään joutunut nöyryyttävästi lieventämään verouudistuksiaan oman puolueensa kansanedustajien vastustuksen vuoksi. Hänen kannatuksensa on muutenkin syöksynyt alamäkeä Britanniankin taloutta koetelleen asuntolainakriisin takia.

Brown nautti pitkään arvostusta tarkkana talousmiehenä, mutta ongelmavyyhti on ryvettänyt hänen imagonsa.

Kaiken lisäksi ensi viikolla ovat vuorossa paikallisvaalit, joissa pääministerin suosio joutuu ensi kertaa todelliseen tulikokeeseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.