Opettajat eivät yllättyneet jumbosijasta palkkakehitystaulukossa

Opettajien ansiokehitys on tilastokeskuksen mukaan viime vuosina ollut kaikkein heikointa.

Opettajille tämä tieto ei tullut yllätyksenä. Moni suunnitteleekin jo alan vaihtoa huonon palkan takia. Tutkija arvioi, että opettajien huonoon palkkakehitykseen ovat vaikuttaneet niin tuporatkaisut kuin julkisen sektorin muutenkin huono tulokehitys.

Luokanopettaja Marjo Kenttälä ei ole tyytyväinen palkkakehitykseensä. Viime vuosina ei ole suuria korotuksia tullut. - Tässä viidettä vuotta on opettajana, niin tässä on ensimmäinen palvelulisä tullut. Ei se ole paljon palkkapussissa näkyny kyllä, että ei voi kehua, luokanopettaja Marjo Kenttälä Ala-Malmin peruskoulusta kertoo.

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksi kertoo, että samassa tilanteessa ovat muutkin opettajat. Tulokehitys on 90-luvun puolivälin jälkeen ollut huomattavasti heikompaa kuin esimerkiksi lääkäreillä, paperityöntekijöillä tai metallialalla. Tutkija arvioi, että suurin syy tähän on se, että julkisen sektorin palkat ovat viime vuosina nousseet yksityistä puolta vähemmän. Myös Tupo-ratkaisuilla on vaikutusta asiaan.

Tupo-ratkaisut 90 luvulla johtaneet siihen. - Tuporatkaisuissa yleensä voi käydä niin, etä ryhmäitsekkyys jätettävä vähemmälle ja ajateltava kokonaisuutta, ennustepäällikkö Pekka Sauramo Palkansaajien tutkimuslaitokselta kertoo.

Ay-toiminnan aktiivisuuskin saattaa vaikuttaa tulokehitykseen. Esimerkiksi lääkärien tulot ovat kasvaneet huomattavasti enemmän kuin opettajien.

Opetusalan ammattijärjestössä vakuutetaan, että järjestö on tehnyt parhaansa. - Näillä neuvottelukierroksilla on jo vedetty niin kireälle, että viime tuporatkaisuun ei lähdetty enää ollenkaan ja seuraavaksi ei kai auta, kuin työtaistelut ja se on kaikkien kannalta huonoin vaihtoehto, puheenjohtaja Erkki Kangasniemi OAJ:stä kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.12.2002)

Lue myös:

    Uusimmat