Opettajalla on oikeus käyttää voimakeinoja oppilaan rauhoittamiseksi

Vuosi on 2006. Helsinkiläisen alakoulun opettaja ojentaa toistuvasti neljää mielestään liian äänekästä ja tarkkaamatonta oppilasta. Hän muun muassa vääntää oppilaita korvista ja tuuppii heitä jalkoihin. Oppilaat saavat mustelmia sekä kipua korviin ja raajoihin.

Maaliskuussa 2009, opettajan jo jäätyä eläkkeelle, hänet tuomitaan oikeudessa sakkoihin teoista. Mies itse ei katso toimiaan pahoinpitelyksi, vaan oppilaiden ohjaamiseksi.

Tapaukseen tiivistyy ongelma, jota on puitu oikeudessa useaan otteeseen 2000-luvulla. Millainen voimankäyttö on opettajalle sallittua?

Perusopetuslaki antaa opettajalle oikeuden käyttää välttämättömiä voimakeinoja tilanteissa, joissa oppilas käyttäytyy häiriköivästi tai aggressiivisesti.

- Voimankäytön on oltava turvaavaa, esimerkiksi oppilaan lyöntejä ja potkimista estävää. Voimakeinoja ei saa käyttää oppilaan vahingoittamiseen, linjaa Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen.

Lahtinen myöntää, että käytännössä rajanveto on hankalaa, sillä tilanteet ovat hyvin erilaisia. Opettaja ei esimerkiksi saa lyödä tai potkia oppilasta poistaessaan häntä luokasta.

- Mutta jos oppilaalla on ase, ääritilanteessa opettaja voi pyrkiä poistamaan aseen käteen potkaisemalla, Lahtinen havainnollistaa.

Voimankäyttö pitää siis suhteuttaa tilanteen vaarallisuuteen. Liioitellusti voimaa ei saa käyttää.

Väkivalta lisääntynyt kouluissa

Häiriötilanteet ovat kouluissa arkipäivää. Opetushallituksen tuoreimmasta perusopetuksen seurantaraportista ilmenee, että väkivalta ja sen uhka ovat koulumaailmassa lisääntyneet.

Kyseessä ei ole vain oppilaiden keskinäinen rähinöinti. Seitsemän prosenttia opettajista on kokenut väkivaltaa oppilaiden taholta. Poliisiammattikorkeakoulun vuoden 2008 laajassa lapsiuhritutkimuksessa puolestaan kaksi prosenttia oppilaista ilmoitti opettajan satuttaneen häntä fyysisesti.

Lahtisen mukaan tilanteita pyritään ehkäisemään koulutuksella ja ohjeistuksella. Voimankäyttöä koskevia ohjeita on laadittu muun muassa Opetusalan ammattijärjestössä. Myös Opetushallitus tarkkailee tilannetta.

- En sulje pois sitä vaihtoehtoa, etteikö uusia kirjallisia ohjeita voisi tarvittaessa laatia, Lahtinen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat