Mainos

Opettaja -lehti haluaa kouluihin kuntotestit ja liikuntaa kotiläksyksi

Kouluihin pitäisi saada Opettaja-lehden päätoimittajan Hannu Laaksolan mielestä kuntotestit, joilla voidaan mitata oppilaiden fyysistä kuntoa. Laaksola sanoo Opettaja-lehdessä, että fyysisillä mittareilla oppilas voisi itse nähdä henkilökohtaisen kuntonsa kehittymisen. Hän kysyy myös, olisiko paikallaan lisätä oppilaiden liikuntaa kotiläksyillä.

- Testien tarkoitus ei pidä olla oppilaiden keskinäinen kilpailuttaminen. Ne eivät myöskään saisi johtaa nolaamiseen muiden edessä. Siksi ne olisi markkinoitava oppilaille haasteina, ei kilpailuna, eikä niiden pitäisi vaikuttaa liikuntanumeroon, Laaksola toteaa.

Parhaimmillaan liikuntatestit kannustaisivat Laaksolan mielestä oppilasta itseään testaamaan myös kaveripiirissä. Se lisäisi sosiaalisia taitoja ja erilaisuuden hyväksymistä sekä opettaisi kannustamista ja palautteen antoa.

Laaksolan mielestä nykyiset liikuntatuntien määrät eivät koulussa riitä. Koululiikuntaa pitää siksi hänen mielestään tulevaisuudessa tarjota oppilaille entistä enemmän. Se voisi tapahtua valinnaisuutta ja kerhotunteja lisäämällä.

Monella huonoja muistoja koululiikunnasta

Julkisuudessa esitettyjen mielipiteiden perusteella monella on koululiikunnasta huonoja muistoja, mutta tutkimuksen mukaan oppilaat suhtautuvat etenkin alimmilla luokilla koululiikuntaan varsin myönteisesti. Tätä myönteisyyttä olisi vahvistettava opetussuunnitelmaan kuuluvalla itsearvioinnilla, jotta myönteisyys säilyisi myös myöhemmillä vuosiluokilla, Laaksola toteaa.

Nuorten fyysinen kunto on tutkimusten mukaan rapautunut viime vuosina huolestuttavasti. Joka viides 15-vuotias ei harrasta säännönmukaista liikuntaa lainkaan. Ongelmat jakautuvat kuitenkin epätasaisesti, sillä arviolta noin puolet 12–14 vuotiaista pojista ja 40 prosenttia tytöistä liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Nuorten liikkumattomuudesta onkin muodostumassa vakava yhteiskunnallinen ongelma. Huono fyysinen kunto on tuonut mukanaan suuria terveydellisiä ongelmia, kuten ylipainoisuutta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.