Mainos

Opettaja-lehti ehdottaa kouluihin turvamiehiä

Poliisin tai lastensuojeluviranomaisten ei katsota olevan ratkaisu väkivaltaongelmaan.

Suomessa pitäisi miettiä turvamiesten palkkaamista kouluihin opettajien ja oppilaiden turvaksi, esittää Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksola. Hän kirjoittaa lehden huomenna ilmestyvässä numerossa, että oppilaat ovat aiempaa useammin väkivaltaisia opettajia kohtaan ja ongelma on valtakunnallinen.

Esimerkiksi Helsingin peruskouluissa opettajat ovat kokeneet väkivaltaa viimeisen puolen vuoden aikana 150 kertaa, mikä on yli nelinkertainen määrä viiden vuoden takaiseen.

- Helsinkiläisten kokemukset osoittavat, etteivät lastensuojeluviranomaiset tai poliisi ole ratkaisu väkivaltaongelmaan, koska heitä saattaa olla mahdoton tavoittaa juuri akuutilla hetkellä. Poliisipartion paikalle tulo voi kestää kauan tai se ei tule laisinkaan, Laaksola muistuttaa.

Helsingissä on 114 peruskoulua ja niissä oppilaita 40 000, eli laskennallisesti pahoinpitelyjä oli melkein yksi koulua kohden. Toisissa kouluissa väkivaltatapauksia oli kuitenkin keskimääräistä enemmän, toisissa ei lainkaan.

Opettajien työsuojeluvaltuutetun Eeva Topparin mielestä potkimiset, puremiset ja kynsimiset kertovat nykykoulun arjesta. Kouluissa on paljon oppilaita, jotka eivät ole koulukuntoisia. Ongelmainen lapsi oirehtii usein, ja hän saattaa käydä monta kertaa yhden tai usean opettajan kimppuun.

Henkisen ja fyysisen väkivallan takia moni opettaja on jo joutunut sairaslomalle tai ennenaikaiselle eläkkeelle, lehden artikkeli tiivistää.

OAJ julkaissut lakioppaan opettajille

Opetustusalan ammattijärjestö OAJ on jo aikaisemmin julkaissut opettajille lakioppaan häiriötilanteita varten. Tämän Pykäläpankki-opaskirjan ovat tehneet OAJ:n lakimiehet ja siinä selvitetään tarkasti opettajan lailliset oikeudet esimerkiksi puolustautua. Opaskirjasessa on mukana myös runsaasti ratkaistuja oikeustapauksia esimerkkeinä.

Opettajien pykäläpankki on ollut erittäin kysytty teos ja siitä on tänä talvena ilmestynyt uudistunut versio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.