Mainos

Operaattorit: Roaming-maksujen poisto tuo korotuspaineita suomalaisliittymiin

Teleoperaattorit DNA, Elisa ja Sonera pitävät EU:n päätöstä roaming-maksujen poistamisesta kuluttajalle hyvänä asiana. Samalla Elisa ja Sonera ennustavat kuitenkin suomalaisten liittymien hinnoille nousua.

Euroopan komissio tiedotti tänään EU:n päätöksestä roaming-maksujen poistamisesta. Maksut poistetaan portaittain huhtikuusta 2016 alkaen ja kesäkuuhun 2017 mennessä. DNA-operaattoriyrityksen kuluttajaliiketoiminnan johtajan Pekka Väisäsen mukaan päätös on hyvä.

–Tuoreeltaan tämä vaikuttaa hyvältä, paitsi kuluttajan, niin myös operaattoreiden näkökulmasta.

Sen sijaan kilpailijat Elisa ja Sonera suhtautuvat EU:n tuoreeseen päätökseen varovaisesti. Lähtökohtana molemmilla operaattoreilla on, että päätös tuo korotuspaineita suomalaisten liittymien maksuihin.

– Suomessa on ollut erittäin alhaiset viestintäpalveluiden hinnat ja ulkomailla ollaan sitten vaan suljettu puhelimia, niin jatkossa näin ei varmasti tapahdu, mutta tosiaan tämä paine kotimaan hintoihin tuli tämän myötä, kuvailee tilannetta Elisan hallintojohtaja Sami Ylikortes. 

– Ei ole mahdollista että hinnat tästä ainakaan alaspäin lähtisivät, sanoo taas Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid. 

Aikaisemmin DNA arvioi, että kuluttajahinnat voisivat roaming-maksujen poistuessa kohota. Syynä olivat mahdollisesti kohoavat tukkumaksut, joihin myös Elisa ja Sonera viittaavat hintojenkorotuspaineista puhuttaessa. 

Tukkumaksut ovat maksuja, joita operaattorit perivät toisiltaan ulkomailla, kun esimerkiksi suomalainen käyttää italialaisen operaattorin palveluja. Tukkumaksuilla laskutetaan operaattorien välisestä liikennöinnistä.

– Roaming-maksujen poiston yhteydessä tullaan tarkastelemaan niin sanottujen tukkumaksujen hintoja. Jos se menee nollaan, niin kuluttajille ei tule hintavaikutuksia. Jos se taas ei ole nollassa, niin joudumme tarkastamaan hintoja, myöntää DNA:n Väisänenkin.

Operaattoreiden välisisistä hinnoista ei ole EU-päätöksessä vielä sovittu. 

Mitä tämä merkitsee sitten suomalaisen puhelinliittymälle?

– Lähtökohtaisesti hinnankorotuspaine merkitsee sitä, että ne jotka paljon matkustaa ulkomailla hyötyy tästä ja ne jotka ei matkusta paljon ovat sitten häviäjiä, sanoo Ylikortes.

Soneran Laidin mukaan EU:n päätös on hyvä, koska maksujen poistosta on puhuttu kauan. Tulevaisuudessa hinta on kaikkialla EU:ssa sama. 

– Tämä roaming-maksujen poisto tulee helpottamaan kohtuukäyttöä siinä mielessä että asiakas aina tietää mikä se lasku tulee olemaan, Valdur Laid kertoo.

Operaattoreiden mukaan täysin rajattomaksi ei ilmainen data ulkomailla silti muutu. Käytännössä ulkomailla suomalaisille asetettaisiin datakatto. Liittymä sisältäisi kohtuullisen ulkomaankäytön tai käyttörajan, jonka ylittyessä tulisi maksu. 

– Lähtökohtaisesti on määritelty, että datan kohtuukäyttö on mahdollista kotimaan hinnoilla. Sillä on merkitystä miten se tullaan myöhemmin säätelemään, sanoo Ylikortes ja painottaa, että EU:n päätös on niin tuore, että tarkkoja tietoja asiasta ei vielä ole. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja