Mainos

Operaattorit lupaavat: Kohta ei elokuva pätki bussissa syrjäseudullakaan

Lapin matkaaja voi pian vaikkapa bussissa istuessaan seurata katkeilematonta elokuvaa älypuhelimestaan tai muusta mobiililaitteestaan. Näin ainakin, jos DNA:n ja TeliaSoneran lupaukset yhteisen 4G-verkon toimivuudesta pitävät.

Operaattorit hehkuttivat maanantaina Rovaniemellä aloittaneensa yhteisen koko Pohjois- ja Itä-Suomen kattavan mobiiliverkon rakentamisen. Työt alkavat Kuusamosta, ja koko Pohjois-Suomi on kytketty verkkoon jo tänä vuonna. Itä-Suomi on valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Molempien operaattoreiden tukiasemat varustetaan uuden sukupolven 4G-tekniikalla ja niputetaan yhteiseen käyttöön. Hankkeen odotetaan karsivan katvealueita ja nopeuttavan yhteyksiä merkittävästi myös harvaan asutuilla alueilla. Hitaampien 2G- ja 3G- laitteidenkin yhteydet paranevat tuntuvasti.

Katveita jää edelleen, mutta aukot ovat pääosin asumattomissa erämaissa.

– Jos katsotaan, missä väestöä on, niin siltä pohjalta tämä ratkaisu toteuttaa laajakaistatarpeen 99,8-prosenttisesti, sanoo DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius.


Yhteinen asemaverkko


Vaikka kokonaan uusia tukiasemia ei suuremmin rakenneta, lisääntyy molempien operaattorien tarjoama peittoalue reippaasti, kun jatkossa toisenkin yhtiön pystyttämät asemat ovat käytössä.

Kun tieto lisäksi siirtyy parhaimmillaan monikymmenkertaisella nopeudella nykyiseen verrattuna, saa bussimatkaaja viihtyä rauhassa elokuvan parissa - ainakin teoriassa. Nopea verkko on koko ajan saatavissa riippumatta siitä, kumman operaattorin liittymä elokuvaa pyörittää.

-Yhdessä rakennettu 4G-verkko on kustannustehokkain tapa tarjota nopeat yhteydet koko valtakuntaan. Uuden verkon tiedonsiirtonopeudet ovat kansainvälisestikin ainutlaatuiset, vakuuttaa hanketta varten perustetun Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Investoinnin kustannuksia Jokinen ei halua tarkasti kertoa, mutta hänen mukaansa 50 miljoonaa euroa ei pahasti metsään mene.

Soneran teknologiajohtaja Kalev Reiljan korostaa, että hanke koskee ainoastaan verkkoyhteistyötä. Loppuasiakkaista eli liittymien käyttäjistä yritykset kilpailevat aiempaan tapaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.